Victoria's secret anklagas för rasism

Uppdaterad 2016-12-05 | Publicerad 2016-12-03

Svenska Elsa Hosk bar den omtalade kreationen

För två dagar sedan gick Victoria's secret fashion show 2016 av stapeln i Paris.

Bland modellerna fanns svenska Elsa Hosk, vars kreation nu har hamnat i blåsväder.

”Det är ett slarvjobb”, skriver Cosmopolitans Helin Jung.

Victoria's secret har hamnat i ett rejält blåsväder efter den årliga modevisningen. Underklädesjätten har fått ta emot hård kritik i Cosmopolitan där tidningens skribent, Helin Jung, anklagar flera av kreationerna för att vara rasistiska. Texten har tagits bort, men stora delar av den hann sparas ner innan dess.

Nedlåtande attityd

Helin Jung anser att flera av de plagg som visades upp under showen är rasistiska, bland annat den kreation som svenska modellen Elsa Hosk bar. Framför allt är det de kinesiska och mexikanska influenserna som väckt starka reaktioner hos skribenten. Hon anser att företagets attityd är nedlåtande gentemot sina asiatiska kunder.

"Om man bortser från plundrandet av kulturer så var de symboler som stod ut mest de som kom från Asien och specifikt Kina", skriver Helin Jung.

”Minskar inte klyftorna”

Elsa Hosk bar en drake runt kroppen, Adriana Lima bar broderade stilettstövlar och Kendall Jenner hade en svans av eldflammor.

”Det finns en stor diskussion om Kina som den dominerande världsmakten under 2000-talet och det verkar som att den amerikanska regeringen, Hollywood och nu Victoria's secret har anpassat sig för att möta den nya verkligheten", skriver hon och fortsätter:

"Men den orientalism som Victoria's secret ägnar sig åt visar varken förståelse eller ett försök till dialog. Den minskar inte klyftorna".

Helin Jung kritiserar varumärkets chefer och de kreativa designers som står bakom kollektionen.

"Varumärket och de kreativt ansvariga ägnar sig åt att skamlöst handplocka bildspråk och plocka isär estetiska referenser från olika håll för att sedan sy ihop dem. De säger till oss att det är världsligt, men det är det inte. Det är bara ett slarvjobb".

Varit i blåsväder förut

Det är inte första gången som underklädesjätten hamnar i blåsväder av en liknande anledning. År 2012 bar Karlie Kloss en huvudbonad som inspirerats av USA:s indianer. Då valde Victoria's secret att plocka bort bilderna från sin sändning samt be om ursäkt på Twitter. E! News har sökt företaget som har valt att inte kommentera kritiken efter årets show.

Visningen sänds den 23 december klockan 20.00 på TV3.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln