Här viftar artisten med omstridda flaggan i Eurovision

NÖJE

Försvann efter larmet – EBU-bossen: ”Kan röra sig om regelbrott”

EBU lättade på flaggförbudet.

Då tog Armeniens artist tillfället i akt och viftade med den omstridda regionen Nagorno-Karabachs flagga, en av symbolerna för striderna mellan Azerbaijan och Armenien.

– Vi måste undersöka detta, det kan vara ett regelbrott, säger Sietse Bakker, eventchef för Eurovision song contest till Nöjesbladet.

Regionen Nagorno-Karabach är omstridd och tillhör officiellt Azerbaijan men majoriteten av befolkningen är armenier, i praktiken är regionen självsturande sedan 1992.

I början av april var det våldsamma sammandrabbningar mellan armeniska soldater och trupper från Azerbaijan.

Höll upp flaggan

Under Eurovision song contests första semifinal från Stockholm tog Armeniens artist Iveta Mukuchyan tillfället i akt att vifta med regionens flagga, sedan EBU i veckan lättat på sina regler för att tillåta så mycket flaggor som möjligt i arenan.

Flaggan var borta efter larmet

Efter Nöjesbladets kontakt med SVT var sedan flaggan borta ur greenroom.

– Vi måste undersöka detta, just nu förbereder vi för en presskonferens för och sedan ska vi undersöka hur flaggan kom med och varför. Jag kan inte säga mer just nu, säger Sietse Bakker, eventchef för Eurovision song contest till Nöjesbladet.

Han menar att det kan röra sig om ett brott mot reglerna om man visar upp symboler för just stridigheter.

– Det kan vara ett regelbrott om flaggan användes för att göra ett politiskt ställningstagande. Vi kommer att prata med delegationen och se vad de säger. Sedan tar vi det därifrån, i morgon.

– Nagorno-Karabach är ett mycket spänt konfliktområde och har varit så i många år. Det gör regionens flagga en väldigt stark symbol.

Svarar: Därför gjorde jag det

Vid kvällens presskonferens frågade Aftonbladet Iveta Mukuchyan om flaggan.

– Tack för frågan jag förväntade mig den. Även om det sitter 150 miljoner tittare därhemma representerar jag mitt land och mina känslor. Jag vill sprida fredens budskap, Armenien vill ha fred och det var därför jag skrev låten.

– Jag lever i Tyskland och är Arenier – jag är internationell och vill bara ha fred och kärlek. Därför höll jag upp flaggan, jag vill uppmärksamma detta, säger hon.

30 000 dog mellan 1991 och 1994

Flaggan var en av de som förbjöds i EBU:s interna dokument som läckte ut, regler som sedan ändrades efter protester.

Grannstaterna Armenien och Azerbajdzjan har stridit om området vid flera tillfällen. bEfter Sovjetunionens fall startade ett krig som skördade 30 000 offer fram tills avtalet om eldupphör 1994. Sedan 1995 inleddes ett medlingsarbete där även Sverige deltar.