Lill-Babs död – blev 80 år

Sverige hyllar Lill-Babs i dag

Av: 

Jakob Meijer

Mathilde Albinsson

NÖJE

På måndag begravs Barbro ”Lill-Babs” Svensson i sitt älskade Järvsö.

I dag, på mors dag, fick svenska folket möjlighet att ta farväl av den folkkära artisten under en minnesceremoni i Storkyrkan i Stockholm.

Döttrarna Kristin Kaspersen, Monica Svensson och Malin Berghagen möttes av applåder när de framförde en specialskriven sång till sin mamma.

– Man vet aldrig när man möter en ängel. Hon lärde oss tidigt att omfamna alla, hälsade Malin Berghagen genom prästen Olle Carlsson.

Klockan 14.30 på söndagen ringde klockorna för Barbro ”Lill-Babs” Svensson i Storkyrkan. Det var en fullsatt kyrka. En fågel hade letat sig in i kyrkan och kvittrade där den satt på altartavlan. Kvittret letade sig igenom den inledande, mäktiga orgeln. Ett par klackskor placerades på en stol, framför ett stort porträtt av den folkkära artisten.

Prästen Olle Carlsson berättade att minnesgudstjänsten skulle gå i Lill-Babs anda. Därefter stämde alla gäster in i psalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt” tillsammans.

En rörd Lasse Berghagen hade svårt att hålla tillbaka tårarna när han läste den egenskrivna dikten ”Nu” till sin tidigare hustru. Därefter gick döttrarna, Kristin Kaspersen, Malin Berghagen och Monica Svensson fram. Tillsammans framförde de den specialskrivna sången ”Om du inte fanns”.

Kristin Kaspersen har skrivit texten tillsammans med Tommy Nilsson, som även stått för musiken.

Under sången vände sig döttrarna mot porträttet av Lill-Babs, som fanns längst fram i kyrkan, och sjöng till sin mamma.

”Om inte du fanns skulle nog vi vara någon annan än i dag”, löd en av slutstroferna..

Efter framträdandet omfamnade döttrarna varandra och möttes av varma applåder.

Petter: ”Du knockade mig totalt”

Ingen klädkod rådde, så gästerna bildade tillsammans en brokig färgklick av ljusa pasteller, starkt lysande kulörer, mörka toner och somriga mönster. Dörrarna stod öppna, precis som Barbro ”Lill-Babs” brukade förespråka, men många fläktade sig med de gräddvita programmen i den varma och fulsatta kyrkan. Tårar föll. Skratt utbröt. Innerliga applåder ljöd i kyrkan. Och genom allt hördes fågelns återkommande kvitter.

När Petter Alexis Askergren, som lärde känna Lill-Babs i samband med inspelningen av ”Så mycket bättre, senare läste en text till sin vän nämnde han fågeln. ”Den skulle kunna vara Barbro”, sa han.

– Du knockade mig totalt, jag blev platoniskt förälskad, säger artisten, som föll för Barbro direkt. Och även om det fanns någon dörr emellan dem, så sparkade hon in dem med sina klackar så att gångjärnen visslade, tillägger han.

Han vände sig till döttrarna, och berättade att han vet hur det är att sakna en mamma, att det är en bottenlös sorg. Petter konstaterar, precis som tidigare och senare talare, att Barbro besatt en förmåga att verkligen se folk, både framför som bakom scenen.

– Låt oss gå ut härifrån som ”mini-Barbros”, skenande tåg, korsdrag, säger han och uppmanar alla att sprida hennes värme och kompromisslösa kärlek vidare.

Alcazar och Jessica Andersson avslutade ceremonin med att sjunga Janet Jacksons upptempolåt ”Together again”, uppbackade av kören One voice. Gästerna rycktes snart med och började klappa i takt med musiken och reste sig därefter och följde efter det vitklädda körmedlemmarna ut ur kyrkan. Från de främre till de sista bänkraderna. Vissa log, andra torkade tårarna.

Många ville hedra artisten

Redan strax efter klockan 12 ringlade kön lång framför kyrkporten. Ett sextiotal stod då i kön, som snabbt fylldes på allt eftersom. Många ville säkra en plats i kyrkan för att hedra Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Ett par damer i kön berättar fint om Lill-Babs. För dem var det självklart att vara på plats. De har följt hennes karriär och minns henne som en artist som stod för mångfald – någon som verkligen nådde ut – och de hyllar hennes värme.

Lill-Babs kollega och nära vän sedan 50 år, Ann-Louise Hanson var en av de första att gå in i kyrkan. När Lill-Babs döttrar Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen anlände till Storkyrkan möttes de av varma kramar från de andra gästerna.

Tomas Ledin, Bert-Åke Varg, Tilde de Paula Eby, Jonas Gardell, Mark Levengood, Niklas och Jenny Strömstedt, och Amelia Adamo var några av alla gäster.

Hyllas av kollegorna

TV4 sänder ceremonin som gästas av bland annat artistkollegor som framför musiknummer och personligt valda texter.

I det gräddfärgade programmet för minnesgudstjänsten kan man läsa att Peter Jöback kommer att framföra sin hyllning, vilket Nöjesbladet tidigare rapporterat. Sarah Dawn Finer tillsammans med Gabriel Fors och kören One voice, vännerna Ann-Louise Hansson och Siw Malmqvist, Nanne Grönwall och Alcazar är några av de andra artister som kommer att uppträda.

Det var den 3 april som Barbro Svensson gick bort i sviterna av cancer.

Lill-Babs begravs på måndag i sitt älskade Järvsö. Med anledning av att flera vill hylla henne hålls i dag en öppen minnesgudstjänst i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm.

Fina hälsningen

Tidigare under dagen skrev Kristin Kaspersen ett känslosamt inlägg på Instagram till sin mamma:

”I dag ska vi hylla dig på morsdag och minnas dig för allt du Är. Vi samlas i Storkyrkan kl 14.30, men det vet du säkert. Om det blir fullt vet jag att du vill vi håller dörrarna öppna, du sa alltid att ingen får stängas ute.
Din publik, kollegor, vänner har omfamnat oss systrar så enormt mycket sen du somnade in. Du är så extremt älskad. Den kärleken får vi nu och den har stärkt mig enormt. Tack för alla kramar ni därute!!!”

Barbro ”Lill-Babs” Svensson blev 80 år.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

ANNONS

3 för 2 på allt smink från Bare Minerals! Passa på att köpa dina favoriter.

Extern länk från Lyko

Gå till kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Lill-Babs död – blev 80 år

LÄS VIDARE

Lill-Babs viktiga budskap till döttrarna i testamentet

ÄMNEN I ARTIKELN

Lill-Babs död – blev 80 år

”Lill-Babs” Barbro Svensson