Ställer in föreläsning med Özz Nûjen

Özz Nûjen skulle föreläsa i Tidaholm på torsdagskvällen.

Men efter negativa reaktioner i sociala medier väljer kommunen att ställa in, vilket Västgöta-Bladet var först att rapportera om.

”Detta drev är orkestrerat av diverse rasistiska alternativa nyhetsbyråer som med sina trollarméer velat misstänkliggöra mig länge”, skriver Özz Nûjen i en kommentar till Nöjesbladet.

Özz Nûjens föreläsning på Saga i Tidaholm var tänkt som en del av kommunens språkvänsprojekt.

Enligt kommunens kommunikatör Miranda Bergsten var det till en början både positiva och negativa reaktioner från tidaholmsborna när Özz Nûjen bokades i januari, skriver Västgöta-Bladet.

Men på onsdagen, dagen innan föreläsningen, ska allt ha briserat. Enligt Bergsten ska Nûjens framträdande fått nationell spridning och plockats upp av ”forum och andra sidor på nätet”.

– Vad det handlade om var att vi ville lyfta mångfald på ett positivt sätt och eftersom vi inte kan garantera att det blir en positiv upplevelse så har vi valt att ställa in, säger Miranda Bergsten till Nöjesbladet.

Vad har folk reagerat på?

– Det har varit vårt val av Özz som föreläsare, säger Miranda Bergsten som berättar att man tvingats rensa bort en del kommenterar i kommunens sociala medier.

Västgöta–Bladet frågar om kommunen känner att de ger efter för påtryckningar:

– Nej, för vår del handlar det om att det som skulle vara en rolig och gemensamhetsskapande upplevelse plötsligt riskerade att bara bli negativ. Vi bedömde att det fanns en risk att kvällen skulle kunna spåra ur om det kom människor till Saga som har en helt annan agenda, säger Miranda Bergsten till tidningen.

”Sprider lögner medvetet”

Özz Nûjen förstår beslutet att ställa in.

”Jag förstår den och de på Tidaholms kommun som ställde in evenemanget på grund av alla hot och hat som de fick. Kommunanställda är inte och ska inte behöva vara vana vid sånt, såsom jag tyvärr är. Detta evenemang skulle bygga på skratt och gemenskap och hur vi kan få ett bättre samhälle”, skriver han i ett sms till Nöjesbladet och menar att reaktionerna är orkestrerade av nättroll.

”De sprider lögner medvetet för att skrämma och så tvivel hos folk. Jag tycker självklart det är ledsamt och bedrövligt men min kamp för ett roligare och mer rättvist Sverige fortsätter och jag hoppas att jag och Tidaholmsborna snart ett nytt tillfälle att ha kul ihop”.

Miranda Bergsten på Tidaholms kommun förnekar dock att det ska ha förekommit några hot.

– Nej, det har det inte gjort, säger hon.

Tidaholms kommun har varit i kontakt med Nûjens bokningsbolag och han kommer ersättas med 45 000 kronor för den uteblivna föreställningen.

Huruvida Özz Nûjen kommer att bokas in igen kan Miranda Bergsten i dagsläget inte svara på.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN