Vittnet om Bill Cosby: ”Han låg bakom mig och stönade”

1 av 4
NÖJE

Vittne i tårar om Bill Cosbys övergrepp

HOLLYWOOD. Åklagarna i Pennsylvania spillde ingen tid när Bill Cosby på måndagen ställdes inför rätta för sexuella övergrepp på den före detta baskettränaren Andrea Constand, 44.

Det första vittnet, Kelly Johnson, bröt ihop i tårar när hon berättade om hur den nu 79-årige tv-kändisen och komikern drogat och förgripit sig på henne.

− Han öppnade sin hand och i hans handflata låg en stor, vit tablett, sa hon.

Händelsen på Bel Air Hotel 1996 ska ha inletts med att Cosby bjudit den dåvarande assistenten på agentkontoret William Morris på lunch.

Vad hon inte förstod förrän hon kom dit var att lunchen skulle arrangeras i hans privata bungalow.

När hon ringde på dörren öppnade han iklädd badrock och tofflor.

Han försökte bjuda henne på vin, men hon förklarade att hon inte gillade att dricka.

Kelly Johnson beskrev hur situationen gjorde henne alltmer obekväm. Till slut ska Cosby ha sagt, ”Du ser ut som om du behöver koppla av”.

Ögonblicket därpå erbjöd han henne den vita tabletten.

Tuppade av

Under vittnesmålet uppgav hon att hon tog den men att hon gömde den under tungan för att sen smita ut på toaletten och spotta ut den. Men när hon låtsades svälja den med vatten erbjöd han henne vin och sa:

– Öppna munnen. Lyft upp tungan. Det gjorde jag och där låg den.

Efteråt ska hon ha känt sig helt borta och tuppat av.

När hon vaknade låg hon på sängen i sovrummet. Klänningen var uppdragen nerifrån och hennes bröst var blottade.

Bakom henne låg Cosby och ”stönade”.

Hon grät när hon berättade om en tub hudkräm på nattduksbordet, hur han gav henne lite kräm i handen och la hennes hand på sin penis.

– Jag minns att jag ville täcka mig, snyftade hon.

Medgav droger

Johnsons vittnesmål är ett av tre ben som åklagarens mål vilar på. Andrea Constands berättelse är det andra. Senare i veckan väntas hon vittna om hur hon 2004 utsattes för liknande övergrepp av Cosby.

Det tredje är Cosbys eget vittnesmål från 2005 då han under en stämning medgav att han drogat kvinnor i syfte att ha sex med dem.

Totalt har fler än 50 kvinnor uppgett att Cosby förgripit sig på dem. Men förutom Andrea Constands vittnesmål får bara Johnsons användas under rättegången. I de andra fallen har preskriptionstiden löpt ut.

Cosby har nekat till alla anklagelser om övergrepp och uppgett att kvinnorna varit med på hans inviter.

Väntade med anmälan

Under rättegången i Norristown i närheten av Philadelphia väntas hans advokater peka på att det tog ett år innan Andrea Constand kontaktade polis. De lär också göra stor sak av att hon återvände till Cosby flera gånger efter de två rapporterade övergreppen och att duon höll kontakt lång tid efteråt.

De väntas också beskriva henne som en opportunist ute efter att få yrkesmässig hjälp av Cosby, och för att ha blivit sur på honom när det inte bar frukt.

Åtalet mot Cosby har kallats den största kändisrättegången sedan OJ Simpson 1995 ställdes inför rätta för dubbelmord. Då, precis som nu, var berömmelse, folkgrupp, makt, sex och pengar inblandat.

Simpson friades till slut i en kontroversiell dom som delade USA.

Fälls Cosby för sexövergrepp riskerar han fängelse i upp till tio år.

Rättegången väntas pågå i två veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bill Cosby

OJ Simpson

Vin