Tv-doktorn om svåra tiden efter familjetragedin

Mikael Sandström: ”Hon gick bara ut en kväll och försvann”

avLinn Elmervik

1 av 2 | Foto: TV4
Mikael ”Soldoktorn” Sandström

Mikael ”Soldoktorn” Sandströms sambo gick ut genom dörren - och kom aldrig mer tillbaka.

Nu berättar han om sorgen efter hennes självmord.

– Hon gick ju bara ut en kväll och försvann, säger han till Expressen.

En vanlig kväll för flera år sedan tog Mikael ”Soldoktorn” Sandströms, 58, liv en ny vändning. Läkaren, känd från Nyhetsmorgon i TV4, förlorade sin dåvarande sambo, som begick självmord.

Mikael Sandström anade ingenting när hon gick ut genom dörren, men när hon inte hade kommit tillbaka dagen därpå tillkallades polis. Tillsammans med en vaktmästare hittade de sambon död i ett låst utrymme. Hon hade lämnat ett avskedsbrev.

Sedan följde en livskris.

– Jag har jag väldigt dåligt minne de första sex månaderna, bara fragment, säger Mikael Sandström till Expressen.

”Det blev tyst”

Sandström, som då jobbade som hög chef inom vården, blev plötsligt ensam. Han upplevde att kollegor och bekanta var rädda för att ta kontakt och prata med honom om det som hade hänt.

– Det blev tyst, inte en människa hörde av sig. Det blev ett overkligt tillstånd. Jag blev socialt enormt isolerad.

Mikael sökte heller ingen professionell hjälp. I dag uppmuntrar han omgivningen att alltid ta kontakt och försöka stötta när någon drabbas av att en närstående tar sitt liv.

”Ska synas att man bryr sig”

– Det ska synas att man bryr sig. Det behöver inte vara så mycket. Man kan komma med en kaka, eller prata, bara 20 minuter räcker. Sådant spelar roll. Kanske inte just då, men när det blir mörkt eller natt, då tänker man på det där, att man inte var ensam, säger han till Expressen.

Soldoktorn har gjort succé som läkare i Nyhetsmorgon, och framför allt uppmärksammats för sina tips om solning och solbränna.

Nöjesbladet har sökt Mikael Sandström.

ARTIKELN HANDLAR OM