Dan Ekborg: ”Det finns mycket ångest i familjen”

Uppdaterad 2023-03-29 | Publicerad 2022-01-01

”Folk med ångest”, från vänster Alfred Svensson, Felix Herngren (regissör), Anna Granath och Dan Ekborg

I Netflix-serien ”Folk med ångest” ska två poliser, Jim och Jack, lösa ett gisslandrama.

De är också far och son, spelade av Dan Ekborg, 66, och Alfred Svensson, 30.

– Jag var lite rädd för Dan innan jag träffade honom, erkänner Alfred.

Alfred Svensson är känd från SVT:s humorserie ”Leif & Billy” och inte så mycket mer. Där spelar han och Klas Eriksson två arbetslösa bröder i Norrland. Sex säsonger har visats sedan starten 2017.

Dan Ekborg är känd från ett 50-tal film- och tv-roller och från såväl privatteatrar som Dramaten och Stockholms Stadsteater. Han är lång och utstrålar pondus och auktoritet och har man genom åren stött på honom ute i offentliga sammanhang – på krogen, vid galavisningar – vet man att Dan Ekborg, han tar plats.

Röt till mot Filip & Fredrik

Han berättar själv spontant en historia om hur han mötte Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, inte precis den svenska nöjesvärldens två mest tystlåtna herrar, ute på krogen en gång.

– Jag har i hela mitt liv lagt mig i situationer där jag kanske borde hållt tyst, säger Dan och fortsätter:

– De förde ett jävla liv vid sitt bord, det gick knappt att höra vad man sa om man satt några bord bort. Så jag reste mig, gick fram till dem, pekade på dem och sa: PAUS! Sedan gick jag bara därifrån.

– Dagen efter ringde de, de tyckte det var så roligt att de undrade om jag ville göra exakt samma sak när de skulle ha en show i Globen. De hyrde hela Globen, det var fullsatt, de tyckte jag skulle göra det gratis, då sa jag ”nej, tack” för jag vill inte dumpa marknaden.

– Tjugo minuter senare ringde de igen och sa att jag skulle få betalt per bokstav. 5 000 spänn. Så då gjorde jag det. Det var väl ändå en droppe i havet för dem.

– Då borde du sagt något mer än bara ”paus”, inflikar Alfred Svensson och skrattar.

Hans förutfattade bild av Dan Ekborg kom snabbt på skam.

– Man har ingen aning när man går in i ett sådant här stort projekt. Jag hade ju full koll på vem Dan är. Sedan har man en bild av skådisar i den generationen, man har hört hur folk är på teatrar hit och dit, men så möttes jag av en så varm och sympatisk person, en extremt positiv överraskning.

Bygger på Backmas bok

Och Dan hade koll på vem Alfred Svensson var också.

– Jag har sett ”Leif & Billy”, det är min humor, och framför allt min kvinna följer det, hon älskar serien. Gör ni en säsong till måste du lova att ge mig en roll, säger Dan vänd mot Alfred. Han får det löftet.

Vi backar bandet lite.

”Folk med ångest” är från början ännu en succéroman av Fredrik Backman, författaren bakom ”En man som heter Ove” (som blev Oscarsnominerad film), ”Britt-Marie var här” och ”Björnstad” (som blev tv-serie på HBO Nordic, numera HBO Max).

Hans böcker har även slagit internationellt, de är utgivna i ett 40-tal länder och ”Folk med ångest” hamnade etta på New York Times försäljningslista i USA efter bara någon vecka, under titeln ”Anxious people”.

Så det är kanske inte så konstigt att strömningsjätten Netflix snabbt nappade på förslaget att göra tv-serie av boken.

– Jag tycker väldigt mycket om Fredrik Backmans böcker, de har väldigt starka personportätt och jag försökte få filma ”Britt-Marie var här”, men där blev det ett nej på det, säger Felix Herngren, som regisserat serien.

(Boken filmades av Tuva Novotny, med Pernilla August i titelrollen).

– Den här boken fick jag möjlighet att läsa innan den kom ut. Jag tyckte det var en liten juvel med karaktärer i ett fint drama, något jag inte gjort förut.

Ur ”Folk med ångest”.

Felix har själv inte regisserat något för strömningsjätten tidigare, men hans bolag FLX har gjort det (”Störst av allt”, ”Den osannolika mördaren”) och han uppskattar att de svarar snabbt. Där andra tv-kanaler drar sina beslut i långbänk, svarar Netflix på fem, sex veckor.

”Folk med ångest” är en slags stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låst in sig med ett antal människor.

”Många jobbiga scener”

Anna Granath spelar bankchefen i den bank som utsattes för rånet.

– Hon har levt med en skuld hur länge som helst och det är klart det gör något med en, när man tror att man är skulden till en människas död. Hon har ingen familj, inga barn, hon är otroligt ensam, har en hård yta och känner inte att någon ska in och peta där. Hon vill inte ha relationer med folk, säger hon.

– Det var många jobbiga scener du hade, säger Felix Herngren.

– Jag älskar den här historien, det är som en sagostund när man lyssnade på boken, med fantastiska formuleringar och sådan medmänsklighet, säger Anna, som nu är tänd på fler dramatiska roller, i stil med den här och ”Filip och Mona” med William Spetz.

Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan. Men när poliserna Jim och Jack stormar in i lägenheten är den… tom. Var tog rånaren vägen? I en rad förhör får de båda poliserna försöka pussla ihop mysteriet…

Historien utspelas i en icke namngiven svensk mindre stad. Tv-serien är inspelad i Stockholm, Södertälje och Norrtälje.

– Allt är filmfusk bara, säger Felix Herngren och skrattar.

Oerfarna poliser

Småstadsmiljön innebär också att poliserna inte är särskilt erfarna vid sådana här brott. Något som också effektivt skildras i Dan Ekborgs och Alfred Svenssons fina samspel, plus det faktum att deras förhållande till varandra inte är klockrent.

– De har haft ett ganska jobbigt liv. Jims fru, Jacks mamma, har dött och där finns också en dotter som inte mår så bra. Så i polisernas familj finns det mycket ångest innan det här händer, säger Dan Ekborg.

– Jim och Jack är sammansvetsade, Jack ser upp till sin pappa och allt sätts på prov när allt händer. När lögnerna kommer in är Jim betydligt mer avslappnad, Jack är mer av en paragrafryttare, han har ett nästan osunt sätt att ställa saker till rätta och hjälpa folk, säger Alfred och fortsätter:

– De har svårt att greppa situationen, men det är inte för att de är inkompetenta, det är deras brist på erfarenhet.

Felix Herngren hade gett Alfred ”pytteroller” i några tidigare projekt. Nu har Alfred fått blodad tand på fler roller i stil med den här.

Dan såg jag trollbinda publiken häromveckan i den allra sista föreställningen av ”Barrymore” på Stockholms Stadsteater, en monolog där han spelar John Barrymore (1882-1942), legendarisk Hollywoodstjärna och fylltratt.

– Det var ingen roll att leka med, inget man bara skiter ur sig. Det är tungt att stå på scenen varje kväll. Jag skulle gärna vilja filma mer nu, säger Dan.


Folk med ångest

Vad? Tv-serie i sex avsnitt.
Var? Visas på Netflix.
Regi: Felix Herngren.
I rollerna: Dan Ekborg, Alfred Svensson, Marika Lagercrantz, Anna Granath, Sascha Zacharias, Petrina Solange, Lottie Ejebrant, Shima Niavarani, Sofia Ledarp, Per Andersson, Leif Andrée, Carla Sehn.

ANNONS