Eurovisionvinnarnas protest mot beslutet att stoppa Ukraina

Eurovision 2023 ska hållas i Storbritannien istället för i Ukraina.

Men nu kommer protesterna.

”Vi kräver att beslutet ändras” skriver tidigare Eurovisionvinnaren Ruslana, tillsammans med bland andra Ukrainas kulturminister, i ett öppet brev.

Aftonbladet kunde tidigare idag berätta att nästa års Eurovision song contest inte kommer att hållas i Ukraina. På grund av den ryska invasionen i landet säger sig EBU inte kunna garantera säkerheten för varken artister eller åskådare.

Men nu kommer protesterna.

Den ukrainska artisten Ruslana som vann Eurovision 2004 har publicerat ett öppet brev på sin Facebook där det står att Ukraina inte stödjer beslutet och att de fick veta det utan någon möjlighet att diskutera andra lösningar.

I brevet står det att ”Vi vann Eurovision ärligt och har uppfyllt alla villkor inom deadline för processen för att få godkänt att hålla det (Eurovision) i Ukraina”.

Ruslana menar att det visst går att hålla tävlingen i Ukraina på ett säkert sätt och skriver: ”Vi kräver att beslutet ändras”.

Begär mer tid till förhandlingar

Andra som skrivit under brevet är årets Eurovisionvinnare Oleh Psiuk, 2016 års Eurovisionvinnare Suanna Jamaladinova (Jamala), Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko och styrelseordföranden för Ukrainas statliga tv-bolag Mykola Chernotytskyi.

I brevet står det att de vill ha mer tid till förhandlingar med EBU, för att nå en överenskommelse som alla parter är nöjda med.

På sin Facebooksida skriver Ruslana även att ”i de svåraste tiderna stoppade konst, musik och kultur krig och räddade mänskligheten!”

Ruslana i Stockholm 2014.
Ruslana i Stockholm 2014.
Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE