Ingvar Oldsberg bröt med Björn Hellberg före sin död: ”Pratade inte”

Björn Hellberg gick aldrig på Ingvar Oldsbergs begravning. Skälet var svåra smärtor efter en fallskada.

Men den 50 år långa relationen ska ha blivit rejält infekterad när Björn Hellberg var på plats när ”På spåret” fick pris som tidernas underhållningsprogram av TV4 – och Ingvar Oldsberg inte ens blev bjuden.

– Det tyckte pappa var jävligt konstigt och efter det pratade de inte, säger sonen Staffan Oldsberg till Aftonbladet.

Den 16 mars begravdes tv-legenden Ingvar Oldsberg i Råda kyrka i Mölnlycke där han hade blivit både döpt och konfirmerad.

Han gick bort i sviterna av en hjärtinfarkt som han drabbades av strax efter en höftoperation han hade gjort på Mölndals sjukhus.

På begravningen samlades mängder av Ingvar Oldsbergs vänner; Lasse Kronér, Fredrik Belfrage, Lotta Bromé, Ralf Edström, Staffan Lindeborg och Carl-Jan Granqvist. En som däremot saknades var Oldsbergs mångårige parhäst Björn Hellberg.

– Ingvar och jag har ju jobbat ihop sedan 1973, det vill säga i nästan 50 år. Och då känns det ju väldigt egendomligt att man inte kunde vara med på den här avslutningen, sa Björn Hellberg till Aftonbladet efter begravningen.

Sonen Staffans teori

Nu berättar Ingvar Oldsbergs son Staffan Oldsberg att det kan finnas andra orsaker till att Hellberg uteblev, något GT var först att rapportera om.

I augusti 2019 blev ”På spåret” utsett till tidernas bästa underhållningsprogram i TV4:s program ”Sveriges bästa”. Björn Hellberg fanns på plats för att ta emot priset, men för Ingvar Oldsberg kom både priset och Hellbergs medverkan som en total överraskning.

– Jag ringde pappa samma kväll som det var ”Sveriges bästa” på tv. Luuk och Lindström satt där och Björn. Pappa sa att det var så många som hade ringt honom, men att han inte visste någonting. ”Björn har inte ringt och sagt att det är någon prisutdelning”, sa han.

Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg 2013.
Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg 2013.

”Det tyckte pappa var jävligt konstigt”

Enligt Staffan Oldsberg så fanns det ett speciellt skäl till att hans pappa blev sårad och arg.

– Det han var besvärad av, och det är väl det mildaste sätt jag kan uttrycka det på, var inte att Björn tog emot ett pris utan det var att han åkte till TV4 som hade gett pappa sparken utan anledning där hans anseende som tv-nestor fick sig en törn. Det var det han tyckte att Björn borde ha tänkt på. Det tyckte pappa var jävligt konstigt och efter det pratade de inte.

Försökte Ingvar aldrig nå Björn för att vädra sina åsikter?

– Enligt en av mina systrar så ringde han upp Björn och undrade hur fan han tänkte. Det Björn säger nu, att han inte ska veta vad det berodde på när pappa ringde honom, det köper jag inte.

Hellberg: ”Väldigt råkig avslutning”

När Aftonbladet når Björn Hellberg är han förvånad över uppståndelsen.

– Det är en väldigt tråkig avslutning på ett långt och fruktbart samarbete. Dessutom har vi aldrig haft några gräl. Men det är tydligen en liten schism som gick Ingvar hårt åt. Jag vet inte varför, men det var när ”På spåret” fick pris som tidernas underhållningsprogram i svensk tv. När jag kom dit till TV4 så såg jag inte Ingvar och då tog jag för givet att han på grund av vacklande hälsa inte var på plats. Jag frågade efter Ingvar, då sa TV4 rätt ut att han inte var bjuden. Då tänkte jag att jag kan ju inte åka därifrån så jag tog emot priset.

Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg ledde SVT:s ”På spåret” ihop i 15 år.
Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg ledde SVT:s ”På spåret” ihop i 15 år.

Björn Hellberg berättar att han under åren har ringt sin gode vän och även skickat e-post, men utan att ha fått någon respons.

– Jag kan tycka att det var lite konstigt att han inte hörde av sig, men det tog honom tydligen hårt. Han tycker väl att jag av solidaritet skulle ha sagt nej för att det var TV4. Det är i så fall märkligt, jag kan väl inte upphöra med min verksamhet bara för att han hade blivit sparkad. Det vore långsökt.

– Jag blev förvånad att han tog det så väldigt hårt för jag har alltid varit den som har hållit mig i bakgrunden av oss två, jag har hela tiden låtit honom gå fram i alla sammanhang. Vi kan ju aldrig få svar på om han ansåg att vänskapen tog slut, men för mig gjorde den inte det.

Därför kom han inte

Han minns trots allt sin vän Ingvar Oldsberg med värme.

– Jag saknar honom, han fanns i mitt liv väldigt länge så det känns otroligt tomt.

Björn Hellberg fanns som sagt inte på plats på begravningen och förklaringen var en fallolycka.

– Det var omöjligt för mig att åka på begravningen. Både jag och min fru hade precis haft covid och dessutom kunde jag inte ens med smärtstillande komma in i en bil. Jag försökte dagen innan, men det gick inte. Då meddelade jag anhöriga att jag tyvärr inte kunde komma. Så där tycker jag att jag är helt oskyldig.

Köper inte Hellbergs förklaring

Staffan Oldsberg är tveksam till förklaringen.

– Björn har sagt i tidningar att han har ringt och informerat familjen att han inte kunde komma på begravningen. Det har han inte gjort. Det är inte för min personliga del som någon måste visa sitt deltagande, men det är märkligt för Björn och jag har alltid haft roligt, han är en underbar människa, men då förstod jag, som jag ser det, att han inte ville gå på begravningen. Sedan om han har ramlat och slagit sig, jag undrar verkligen om det är skälet, säger Staffan Oldsberg och fortsätter:

– Pappa var en känslig person och han och Björn var ju kompisar så han förstod nog aldrig hur Björn kunde göra som han gjorde.

Ingvar Oldsberg blev 76 år.

Publisert:

LÄS VIDARE