Elisabet Höglund rånad i Spanien: ”Andra gången”

Elisabet Höglund, 77, har rånats i Spanien. Igen.

Den här gången överrumplades den tidigare SVT-journalisten och hennes man när de klev ur sin hyrbil.

– Man blir ju så jävla kränkt. Jag hann inte ens reagera och plötsligt var allt borta, berättar hon.

Det har gått en vecka sedan rånet på en parkeringsplats i Estepona på Solkusten men när Aftonbladet når Elisabet sitter hon och hennes man Bosse fortfarande och försöker minimera skadorna.

– Nu är vi äntligen hemma igen men det är moment 22.

Den spanska polisen ville ha numret på de stulna korten men Handelsbanken kunde inte lämna ut hela numret om Elisabet inte först identifierade sig med hjälp av mobilt bank-id. Och det kunde hon inte.

– Jag kan inte komma åt mitt mobila bank-ID, svarade jag, eftersom min mobil är stulen.

Hade handlat på Lidl

Förutom mobilen försvann plånbok, flera kontokort, pass, personliga ägodelar och nyckeln till bilen som stod på flygplatsparkeringen i Sverige.
Det var i lördags förra veckan som paret hade varit och handlat på Lidl innan de skulle besöka ett par svenska vänner. De skulle just gå ur hyrbilen när en okänd man dök upp och började ”dividerade om något fullkomligt obegripligt” samtidigt som ytterligare en man dök upp.
– Det var en stor man med mustasch, solglasögon och keps. Han frågade osammanhängande något om 39 men det var bara ett sätt att distrahera mig.
Elisabet ropade "Det är en set-up!" men då var det redan för sent.

Medan den ene mannen försökt distrahera henne hade hans kompanjon öppnat bakdörren och tagit handväskan.

– Det gick på några sekunder. Om man ska tala i termer om yrkesskicklighet så hade de det.

Nu återstår att läka brottsoffersåren - och överleva den tunga försäkringsbyråkratin.
"Eget beröm luktar illa, men jag tycker själv att jag har varit väldigt duktig under de gångna dygnen efter rånet genom att se till att spärra alla kort, beställa nya kort med nya koder, beställa provisoriska pass och spärra simkortet på mobilen", skrev hon nyligen på sin blogg.

– Inom loppet av en timme hade rånarna hunnit göra sju bedrägeriförsök med mitt American Express-kort.

Blev av med 8 500 kronor

Fem gånger stoppades deras försök men två gånger lyckades de få ut sammanlagt 8 500 kronor, pengar som American Express lovat att Höglund ska få tillbaka.

– Hur står det till med säkerheten när det ens är möjligt att ta ut pengar utan kod? 8 500 kronor var kanske ändå inget stort kap för tjuvarna men detta förstörde hela sista veckan för oss och jag har ägnat varje dag åt att styra upp skadorna.

Elisabet Höglund berättar att hon varit nära att ge upp.
– Men man ska ju inte släppa och vi är inte ensamma om detta. När vi satt på polisstationen i Spanien kom det in en äldre dam, en holländska, som hade blivit utsatt för ett liknande rån och sedan fick vi höra att även en svensk rånats på samma Lidl. Jag tror att de har spanat efter äldre.
Trots allt besvär är hon tacksam över sin journalistbakgrund.
– Jag hade inte kunnat hindra detta och bestämde mig direkt för att inte börja gråta utan försöka hålla mig kall. Det är väl min gamla journalistegenskap, att behålla lugnet.

Blev även bestulen i Bryssel

Höglund som även ställt upp i ”Let’s dance” och vunnit ”På spåret tillbringar numera en del av året på den spanska solkusten där hon har en lägenhet.
Detta är andra gången som hon blir av med sin handväska under en Spanienresa.
– Förhoppningsvis har jag lärt mig att inte lägga alla ägg i en korg utan att förvara pass, plånbok och annat på olika ställen, säger hon.
En tredje gång stals hennes väska när hon var utsänd i Bryssel men den gången slutade det bra.
– Min man Bosse sprang efter tjuven i en kilometer och fick till slut tillbaka väskan.

Elisabet Höglund.
Elisabet Höglund.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln