Läckberg skrattar åt spökskrivarryktena

”Det blir mycket snack och avundsjuka”

Camilla Läckberg hyllar parodiboken ”Spökskrivaren” trots att hon känner igen sig själv i parodin.
Camilla Läckberg hyllar parodiboken ”Spökskrivaren” trots att hon känner igen sig själv i parodin.

Camilla Läckberg skrattar åt rykten om att hon inte skulle skriva sina böcker själv.

Hon hyllar parodiboken ”Spökskrivaren” som påstås peka ut just henne som författaren som låter andra skriva böckerna – men säger också:

– Jag har alltid varit föremål för debatt i nån form och snack från kollegor i branschen.

Boken ”Spökskrivaren” av Håkan Lindgren har skakat liv i rykten inom förlagsvärlden om att Camilla Läckberg, 46, skulle använda sig av spökskrivare för sina bästsäljande deckare.

– Den är underbar, så jävla rolig, säger hon själv om parodin.

”Spökskrivaren” handlar om den framgångsrika deckarförfattaren Milli Månsson, som lever med en ung atlet och säljer miljontals böcker över världen, men med en hemlighet, att hennes böcker egentligen är författade av en spökskrivare.

Camilla Läckberg och Laila Bagge är båda med i nya realityserien ”Svenska powerkvinnor”
Camilla Läckberg och Laila Bagge är båda med i nya realityserien ”Svenska powerkvinnor”

”Fantastiskt satir över branschen”

Läckberg har själv kommenterat boken på sin Instagram:

”Parodi anser jag vara en av främsta sortens komplimanger. Och något känns… bekant med ”Milli Månsson”. Ljuvligt rolig, underhållande satir om bokbranschen och förläggarvärlden. In och lyssna!”

När Aftonbladet träffar deckardrottningen inför premiären av nya realityserien ”Svenska powerkvinnor” berättar hon att hon lyssnat på ljudboken:

– Jag tycker att det är en fantastisk satir över hela branschen, förlags- och författarbranschen är ju en fruktansvärt rolig bransch. Jag undrar om inte idén kom från den där Ica-reklamen, säger hon och syftar på ett reklamklipp från häromåret där en liten flicka målas ut som just Läckbergs spökförfattare.

Du skrev att du såg vissa likheter mellan dig själv och Milli?

– Det är flera av deckartjejerna som är parodierade. Parodi är den främsta formen av smicker, så jag tycker att sånt där är väldigt, väldigt roligt.

För mycket kontrollbehov för spökskrivare

Hur mycket har du själv jobbat med spökskrivare då?

– Inte mycket, hahaha. Jag har för mycket kontrollbehov. Däremot har jag fantastiska redaktörer och förläggare och jag har ett nätverk runt mig som jag alltid har bollat med, Denise (Rudberg, reds anm), Pascal (Engman, reds anm) så jag har ett fantastiskt nätverk. Men jag har ett kontrollbehov som är ganska stort, så det är inte riktigt min grej, säger hon och fortsätter skratta.

Ja, när boken kom var det just Pascal Engman som påstods vara den som skulle vara din spökskrivare?

– Det är för att han är redaktör för mina böcker och hjälper mig med just redaktörsbitarna, men det är ju så. Folk gillar att prata.

Var tror du att det kommer från, är det avundsjuka?

– Ja, men det tror jag. Precis som med artistbranschen så är det här en bransch när det blir mycket snack och avundsjuka. Och jag tar ju plats på gott och ont.

”Jag är kvinna och vågar säga vad jag tycker”

Lite som att du plötsligt inte skulle kunna skriva din 35:e bok själv?

– Det går ju ända tillbaka till Leif GW och Nicke Liltroll-debatten, jag har alltid varit föremål för debatt i nån form och snack från kollegor i branschen. Det kan väl också ha att göra med att jag är kvinna och vågar säga vad jag tycker och tänker.

Aftonbladet har varit i kontakt med journalisten och författaren Pascal Engman som intygar att han arbetat som Camilla Läckbergs redaktör och inget annat än just det.

I ”Svenska powerkvinnor” medverkar förutom Läckberg även Kristina "Keyyo" Petrushina, 24, Laila Bagge, 48, Antonija Mandir, 25, och Mouna "Doktor Mouna" Esmaeilzadeh, 41, i deras vardags- och arbetsliv. Serien har premiär på TV3 och Viaplay tisdag 7 september.

Publisert:

LÄS VIDARE