Sigrid Bernson

Sigrid Bernson berättar sanningen om frånvaron

Öppnar upp om psykisk ohälsa för att hjälpa andra

Av: 

Stina Dahlgren

Sigrid Bernson i tårar när hon berättar om utmattningssyndromet.
Sigrid Bernson i tårar när hon berättar om utmattningssyndromet.

NÖJE

Sigrid Bernson har i 2,5 år kämpat med utmattningssyndrom.

I flera inlägg på Instagram berättar hon nu sanningen om varför hon lämnade rampljuset.

– Jag trodde på riktigt att jag skulle dö, när jag låg där i bilen och inte kunde kommunicera, säger hon i en video som hon publicerat på Instagram.

Sigrid Bernson, 33, slog igenom som dansare i ”Let’s dance” 2011. Hon blev snabbt en favorit hos svenska folket och utvecklade karriären till att även sjunga, medverka i tv-program samt vara en flitig influencer.

Sigrid Bernson.

Drabbat av utmattningssyndrom

Men för 2,5 år sedan drog hon sig tillbaka. I flera inlägg på Instagram berättar hon nu att hon drabbats av utmattningssyndrom.

”Det har tagit mig tid att våga prata om det här med andra än mina närmsta, då det känts läskigt att dela med sig av något så personligt. Men då jag vet att många andra mår dåligt i det tysta, så hoppas jag att dessa tre filmer kan stärka någon annan som går igenom samma sak”, skriver Sigrid Bernson.

Sigrid Bernson.

Varningssignaler på grund av stress

I det första inlägget berättar hon hur hon fick svårare och svårare att sålla bland de jobbförfrågningar som kom in. Hon arbetade helger, fick ingen semester och hade inget tid att återhämta sig på. Kroppen började skicka ut varningssignaler, men Sigrid Bernson förstod först inte att det hela berodde på stress. Hon fick hjärtklappning, svårt att andas, utslag på hela kroppen och vid flera tillfällen svullnade ansiktet upp.

Efter en middag med några vänner kom hennes första panikångestattack. Hennes två vänner hjälpte henne hem efter att hon hade svimmat inne på en restaurang.

– Under den taxiresan hem började det med att jag fick inte luft, jag kunde inte andas. Och plötsligt så försvann min syn helt och jag kunde inte prata. Min tunga och ansiktet blev helt förlamat, säger Sigrid Bernson.

Sigrid Bernson drabbades av stora utslag.

– Jag trodde på riktigt att jag skulle dö, när jag låg där i bilen och inte kunde kommunicera. Jag tänkte ”nu är det slut, nu dör jag”.

Efter ett besök på sjukhuset mådde hon snabbt bättre, och trodde att det värsta var över.

Hennes ansikte svällde upp.

Sigrid Bernson: ”Bröt ihop”

Sigrid Bernsons första riktiga krasch kom 2019 när hon var på väg hem från en tv-inspelning i Grekland. På flygplatsen i Aten bröt hon ihop.

– Det var inte att jag bröt ihop och var ledsen. Min hjärna bröt ihop. Jag förstod ingenting. Jag försökte läsa skyltar men förstod inte alls vad det var som stod på dem, jag visste inte vilket land jag var i, jag visste knappt vad jag hette.

Med hjälp av pojkvännen Robin Bengtsson, 31, lyckades hon ta sig hem till Sverige och uppsökte vård omedelbart.

Bernson i sjukhussängen.

Berättar om aborten

Hon blev tillsagd att dra ned på jobb och att hitta mer tid till återhämtning. Trots att hon försökte dra ned på tempot så mådde hon inte bättre.

– Mitt i det här fick jag reda på att jag var gravid, säger Sigrid Bernson.

Hon kände att allt i livet var rätt. Hon hade hittat mannen i sitt liv, jobbade med saker hon tyckte var roliga och hade en bra ekonomi.

– Det enda som inte funkade var ju jag, jag mådde inte bra. Jag var såpass dålig att jag kände att det inte var läge för mig att bli mamma, och det var en jättestor sorg för mig. Så jag valde att göra en abort.

Aborten blev jobbig både fysiskt och psykiskt. I samma veva började flera medier skriva om att hon och Robin Bengtsson väntade barn, och efter aborten gjorde rubrikerna extra ont att läsa, säger Sigrid Bernson.

– Det har varit så jävla jobbigt. Jag förstod ju att det bästa för mig var att vänta och att ta hand om mig själv och komma på benen igen, men ingen vet hur lång tid det tar. Och för mig var det också en jätterädsla att ”hur länge ska jag vara dålig? Hur länge ska jag behöva vänta på att få bli mamma?”

Sigrid Bernson.

Tog hjälp av mediciner

Sigrid beskriver hur hon kunde vakna på nätterna fylld av rädsla och ångest. Hon minns inte allt från den perioden, och har svårt att komma ihåg sjukhusbesöken.

– Men jag har fått återberättat för mig att jag knappt kunde gå in, att jag var helt okontaktbar, att jag frågade läkaren om jag skulle överleva. 

När hon kom hem från sjukhuset började hon ta hjälp av antidepressiva, ångestdämpande tabletter och sömntabletter för att hitta en balans.

– Jag är väldigt tacksam över att den typen av medicin finns för det gjorde ju ändå att jag på något sätt blev lite mer stabil i mitt mående och att min ångest ändå blev mindre, säger Sigrid Bernson.

Det var först när hon kunde acceptera att hon faktiskt var sjuk som hon började läka igen, berättar hon.

Sigrid Bernson och Robin Bengtsson i ”Let’s dance” 2019.

Har börjat jobba

I dag har hon börjat jobba igen så smått, men den här gången sätter hon hälsan före jobbet och inte tvärtom som tidigare.

– Jag är förbi kraschen, jag är på väg att långsamt ta mig till en bättre plats, men jag är fortfarande sjuk, säger hon.

Hon poängterar också att psykisk ohälsa inte syns på utsidan, och att man aldrig kan se på någon hur den personen mår egentligen. För Sigrid Bernson är det viktigt att nu dela med sig av sin berättelse, dels för sin egen skull men också för andras.

– De är viktigt för mig att vi börjar prata mer om psykisk ohälsa. Jag pratar gärna om det och jag hoppas att det kanske kan hjälpa någon annan där ute att inte känna sig så ensam, säger Sigrid Bernson.

Aftonbladet har varit i kontakt med Sigrid Bernson som har godkänt att texten publiceras.

”Jag vill så gärna sprida hopp till andra som mår dåligt”, skriver hon i ett sms.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så hjälpte hemlige läkaren Björn Natthiko Lindeblad att dö

ÄMNEN I ARTIKELN

Sigrid Bernson

Utmattningssyndrom

Psykisk ohälsa

Abort