Carina Bergfeldt

SVT-chefen om Carina Bergfeldt: ”Får begränsade arbetsuppgifter”

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NÖJE

Carina Bergfeldt menade att SVT sett mellan fingrarna för hennes insamling till Svenska Afghanistankommittén.

I dagens Medierna i P1 slår cheferna tillbaka.

– Vi ser inte mellan fingrarna. Det är en medarbetare som betett sig olämpligt och som själv vet om det, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter i Medierna i P1.

Carina Bergfeldt, SVT
Carina Bergfeldt, SVT

När nyheterna om talibanernas maktövertagande i Afghanistan briserade samlade SVT:s programledare och tidigare USA-korrespondent Carina Bergfeldt in över en miljon kronor till Svenska Afghanistankommittén. Någonting Bergfeldt har fått intern kritik för. Medarbetare på SVT har menat att det kan skada förtroendet för kanalens opartiskhet och nyhetsrapportering.

– Jag har reagerat i flera veckor på att en anställd på SVT om och om igen medvetet kliver över de här linjerna som vi har kommit överens om och som vi också skrivit under i våra anställningskontrakt, säger Axel Gordh Humlesjö, redaktör och reporter på Uppdrag Granskning, i Medierna i P1.

Anne Lagercrantz, chef SVT

”Bytt sida”

Utöver insamlingen till Svenska Afghanistankommittén kritiserar Gordh Humlesjö även att Carina Bergfeldt gör reklam för den nya Bamse-filmen på Instagram, och att hon var på en middag med Annie Lööf (C) och den förra S-ledaren Mona Sahlin.

– Då har man bytt sida tycker jag, från att vara journalist och reporter i allmänhetens tjänst, till att mer jobba för sig själv, säger Axel Gordh Humlesjö i Medierna i P1.

Carina Bergfeldt motiverar att hon deltog på middagen på sin Instagram: ”Jag har gått SVT:s etikkurs. Den säger inget om att man inte får umgås med andra kvinnor”, skriver Bergfeldt på Instagram.

Etikavdelningen godkände inte insamlingen

Carina Bergfeldt har själv sagt att SVT:s etikavdelning godkänt insamlingen. Chefen för SVT:s etikavdelning, Albert Svanberg, bekräftar i Medierna att en av deras medarbetare skrivit ett ”olyckligt formulerat” mejl till Carina Bergfeldt.

– Jag kan förstå att hon tolkade det som något slags godkännande från oss. Vilket inte var avsikten, säger Albert Svanberg chef för SVT programetik.

Svanberg menar att om han i förväg hade fått en fråga från en medarbetare som velat göra en insamling till en välgörenhetsorganisation så skulle han avråda personen att göra det.

Talibaner patrullerar Kabul, Afghanistan.

”Kommer få begränsade arbetsuppgifter”

I Medierna i P1 svarar Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter. Hon menar att det har tolkats som att SVT sett mellan fingrarna, men att det inte stämmer.

– Vi ser inte mellan fingrarna. Det är en medarbetare som betett sig olämpligt och som själv vet om det. Det får konsekvenser, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter.

Carina Bergfeldt kommer nu få begränsade arbetsuppgifter. Anne Lagercrantz menar att Carina Bergfeldt inte längre ”står fri” att nu bevaka Svenska Afghanistankommittén, men även Afghanistan och biståndsfrågor.

– Det är det starkaste verktyg jag har om det inte är så att man går till avsked. Men då ska man ha arbetsrätten med sig och det kräver ganska mycket. Det här är ett otroligt kraftfullt verktyg, säger Anne Lagercrantz till Medierna i P1.

Aftonbladet har sökt Carina Bergfeldt som svarar att hon hänvisar till det inlägg hon gjorde på Instagram den 24 augusti.

Där skriver hon bland annat:

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

”För de som inte känner mig vill jag bara tydligt säga att jag INTE tänker ”fuck it” om SVT:s regler. Och att jag inte gjort det på fem år. Däremot kommer jag, min egen icke-genomtänkta formulering till trots, alltid att vara så stolt över er, som tillsammans skänkte över en miljon kronor till akut behövande. Det hade jag aldrig kunnat drömma om. Så av hjärtat tack till er som stöttat. Barnen i Afghanistan. Och, nu i efterhand, mig. Nu ska jag återgå till att aldrig ens berätta om min favoritkorv, som en sann SVT-arbetare.”
Anne Lagercrantz, chef SVT
Publisert:

LÄS VIDARE

Paren från ”Vi eller aldrig” – så lever de i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Carina Bergfeldt

Afghanistan

SVT, Sveriges Television

Public service

Anne Lagercrantz