Lasse Holm, 77, om nya projektet: Sätter upp musikal med Mello-hits

Valt låtarna med bortgångne vännen Torgny Söderberg

Uppdaterad 2023-04-20 | Publicerad 2022-11-06

Abba:s hits blev jukeboxmusikalen ”Mamma Mia!”.

Nästa års stora svenska musikalsatsning är ”De’ e’ det här vi kallar kärlek”, baserad på Lasse Holms och Torgny Söderbergs Mello-hits.

– Jag är ju jävig (skratt). Men låtskatten är unik. Förutom ”Mamma Mia!” finns det ingen musikal där svenska folket kan sjunga 90 procent av låtarna, säger Lasse Holm.

Kaxiga ord från en av upphovsmännen till musiken. Men han har ju rätt. Han och Torgny Söderberg, som gick bort i augusti i år, 77 år gammal, har ju regelbundet levererat massor av stora Mello-hits.

Carola, Lena Philipsson, Herreys, Arvingarna, Kikki Danielsson, Arja Saijonmaa, Monica Törnell och Sofia Källgren har sjungit Mello-hits som ”Främling”, ”Kärleken är evig”, ”Diggiloo diggiley”, ”Eloise”, ”Miss Decibel”, ”Högt över havet”, ”E' de' det här du kallar kärlek?” och ”Handen på hjärtat”.

Alla de låtarna, och många fler, är med i musikalen, som Lasse och Torgny har drömt om att göra i 35 år. Fast med då helt annorlunda handling.

– När Carola och Herreys slog igenom och det var lite turbulent i deras familjer, samtidigt som hon och Richard Herrey hade en fling, såg vi framför oss en fiktiv historia om två liknande familjer. Men sedan gick de tilltänkta producenterna skilda vägar.

Lasse Holm.

Tanken att musikalen skulle handla om Lasse Holm och Torgny Söderberg själva skrotades ganska snabbt.

– Torgny, min älskade broder, var den som för sju, åtta år sedan kom på att vi skulle engagera Ingela ”Pling” Forsman och Monica Forsberg. ”Pling” har översatt 13 musikaler, Monica har ägnat sig åt barnmusikaler hela sitt liv och jobbat med bland annat Peter Flack i Örebro.

Får premiär i Malmö 2023

– Nu har de skrivit en story där våra låtar vävs in. Det är 1980-tal. SVT har börjat tappa tittarsiffror. De bestämmer sig för att göra en talangjakt. Ungefär som ”Idol” fast innan det programmet fanns. Det utspelas i en  svensk småstad. Dit kommer den uppblåste tv-producenten och besserwissern, en riksbekant dyngpåse som är elak, dum och dryg och efter hans ankomst i staden, blir det fullkomligt kaos.

– I staden finns bland annat en pizzeria, en Ica-handlare och en teater. det är en historia som ska orsaka både tårar och en klump i halsen och spänning och asflabb. Hans Marklund är både koreograf och regissör, han är eld och lågor inför historien.

– Det blir femton personer på scenen plus en orkester på fem personer. Flera riksbekanta namn är kontrakterade, men det får vara hemligt ett tag till.

Torgny Söderberg och Lasse Holm.

Lasse och Torgny har valt ut låtarna tillsammans. Lasse sörjer att hans mångåriga arbetspartner inte hann uppleva den färdiga musikalen.

– Torgny var ju en stor bamse, men sista gången jag fick krama om honom var han nästan bara skinn och ben.

– Hans bortgång i somras har skapat ett stort tomrum i mitt liv. Att jag haft roligt varje dag på jobbet kan jag ofta tacka Torgny för.

Musikalen har premiär i Malmö 22 september nästa år.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln