Jan-Olov Andersson

Oväntad förlust för fjolårsfinalisterna

Mycket jämnare än så här kan inte en match i ”På spåret” vara.

Och lite oväntat är fjolårsfinalisterna Hanna Hellquist och Ina Lundström nu utslagna efter två raka förluster mot nykomlingar.

”På spåret” är som bäst när det är jämna matcher. Åtminstone så länge det inte blir något som liknar en 0-0-match i fotboll. Men det har vi aldrig riktigt varit nära. Den här gången var det ytterst sällan mer än två poäng som skilde lagen åt.

När nykomlingarna Niklas Källner/Lena Nordlund ryckte åt sig en 4-poängsledning genom att vinna andra resmålet Bombay med 8-6, kunde man ana att de kanske skulle dra ifrån. Men Hanna Hellquist/Ina Lundström slog tillbaka, vann delfrågorna med 7-2 och närmast vinner med knapp marginal och plötsligt ledde de med 5 poäng.

Säkert för övrigt av båda lagen att pricka in ishotellsorten Jukkasjärvi så bra.
Sedan kom, för det ledande laget, det katastrofala tredje resmålet Cardiff.
Hanna anade tidigt att de var i Wales, men ingen i duon kom på vad huvudstaden där heter.

– Roligt att jag drog så självsäkert på tvåan, som Hanna sa ironiskt. Men då hade motståndarna redan hittat rätt på 6 poäng och vänt matchen.

Så bra var lagen:

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Hanna Hellquist/Ina Lundström. Hanna är radio- och tv-profil, har skrivit böcker och är krönikör i Dagens Nyheter. Har tävlat och vunnit flera gånger i Kanal5:s frågelek ”Alla mot alla med Filip och Fredrik”. Ina är också radioprofil, poddare (”Flashback forever”) och stå upp-komiker.
Hanna, dubbel vinnare i Kanal5:s ”Alla mot alla med Filip och Fredrik”, stod inte riktigt att känna igen i den här matchen. Sa självsäkert polka på första frågan när rätt svar var schottis. Sedan fick Ina Lundström dra det tyngsta lasset.

Ina Lundström och Hanna Hellquist.
Ina Lundström och Hanna Hellquist.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Niklas Källner/Lena Nordlund. Han är journalist, programledare och författare. För många blev han känd som reportern med det långa mikrofonstativet i ”Skavlan”. Sedan som programledare, ihop med Kattis Ahlström, i SVT:s ”Arvinge okänd”. Hon är journalist och radioprogramledare, framför allt känd från radions vetenskapsprogram.
Båda två sade sig vara nervösa deltagare. Det märktes det inget av. Drog fräckt på 10 poäng på första resmålet Luleå – och hade rätt. Vann alla resmålen och uppträdde över huvud taget med ganska lagom stor självsäkerhet. Och humor.

Niklas Källner och Lena Nordlund.
Niklas Källner och Lena Nordlund.

Så bra var musiken:

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Bo Kaspers orkester. Ett band som behärskar alla genrer och kan göra något personligt av allting. Gamla Gunnar Wiklund-schlagern ”Han måste gå” (i original en Jim Reeves-låt) var fullkomligt ljuvlig, med Bo Sundströms behagliga stämma och Mats Schuberts dragspel.

Jag fastnade inte riktigt för Albin Lee Meldau när han var med i TV4:s ”Så mycket bättre” för några år sedan. Men så var han ju full rätt ofta, också.
Men när han sjunger bra, så gör han det jäkligt bra och kraftfullt. Som i den här versionen av Duffys ”Warwick Avenue”.

Några andra spaningar:

• Läsar/tittargnäll efter premiärprogrammet: Kristian Luuk skriker för mycket. Hanna Hellquist och Ina Lundström svär för mycket. Och jag borde skämmas som kallar Bo Kaspers orkester för just rockband.

• Värdelöst vetande: Första skivan Kristian Luuk köpte var Bonnie Tylers ”It's a heartache”. Fredrik Lindströms första köp var Lynn Andersons ”Rose garden”. Rätt oväntade val. Det blev folk av dem ändå.

• Oväntat vetande: Att vetenskapsjournalisten Lena Nordlund faktiskt har intervjuat både Iggy Pop och Bonnie Tyler.

• Apropå musikfrågorna: Borde de inte göras om lite så vi slapp de där insprängda sekunderna av en annan låt? På första låten missade båda lagen att höra visslingarna som signalerade Movitz-låten. Själv tycker jag man inte riktigt kan njuta av den hela låt man hör, när man ska sitta och invänta några sekunders takter av en annan melodi. Gör om, gör rätt, till nästa säsong.

Publisert:

LÄS VIDARE