Konstnären om yngre kärleken, att aldrig ha varit full och anklagelserna om ”smygerier” under skilsmässan
Publicerad 2023-04-30
Efter skilsmässan från Helene Billgren mötte konstnären Ernst Billgren kärleken i 25 år yngre Julia.
Men att bilda familj var aldrig något alternativ.
– Vi vill absolut inte ha barn.
Det pratas ofta om gossen Ruda i olika sammanhang. Personen som är lite motvalls, som inte gör som alla andra och allmänt ses som lite udda.
Tada!
Ernst Billgren, 65.
Konstnären som redan i början av sin karriär ifrågasatte konsten, vad den är och hur den ska eller bör vara. Därför började han uttalat måla det vanligaste som finns när abstraktion var ordet på allas läppar; djur och natur. Eller som han själv beskriver det: ”älg i solnedgång”.
Släpper bag-in-box-vin
Billgren har även skapat dricksglas, möbler, skrivit böcker och regisserat teater. Nu har han även lanserat ett bag-in-box-vin som passande nog heter En Räv i Toscana.
– Jag blev sammanförd med sommeliern Maya Samuelsson för det är ju ändå innehållet som är det viktigaste. Jag hade också en idé att marknaden skulle slippa ännu en box med en gubbe på så då tyckte jag att det var intressant, både innehållet och hur boxen skulle se ut. Vinet har också extremt låg sockerhalt och det blev en utmaning. Men det var en målbild jag hade.
”Jag har aldrig varit full”
Är rödvin en favorit?
– Absolut. Men jag är lite absurd för att vara konstnär, jag har aldrig varit full. Hälften av mina polare är döda vid det här laget så de har varit duktigare på det där. Ibland kan jag tänka att jag ska festa loss, men efter ett och ett halvt glas tar det stopp. Jag är svarta fåret i bekantskapskretsen.
Hur väcktes intresset för konst från första början?
– Jag satt och ritade när jag var väldigt liten. När jag började skolan fick jag sämst betyg av alla. Jag satt bara och ritade kaniner. De var oroliga och ville sätta mig i obs-klass, men jag fortsatte och nu är det ingen som klagar längre.
Förutspådde de att det skulle gå åt helvete för dig?
– Absolut. De tyckte att jag skulle lyssna på vad andra sa, men det har aldrig varit min starka sida.
Målade fåglar i skolan
Märkte de i skolan att du faktiskt hade talang?
– Jag tog med mig teckningar som föreställde fåglar och visade dem för läraren. Då sa hon ”de där har inte du gjort”. Så de måste med andra ord varit ganska bra.
Har den här fäblessen för att måla djur funnits hos dig från början?
– Ja, jag är lite udda och har alltid försökt måla så normala saker som möjligt. Alla de andra på konstskolan försökte göra så ovanliga saker som möjligt.
Var det helhjärtad stöttning hemifrån eller tyckte de att du skulle kamma dig och skaffa ett riktigt jobb?
– Min morsa var så ung, hade ingen vidare utbildning och förstod ingenting. Hon tillhörde de flickor som kom från Tyskland efter kriget för att tjäna i finare familjer, sedan blev hon med barn med husets herre. Men hon har alltid varit väldigt entusiastisk över mig.
Visste inte vem pappan var
Det har ju gått väldigt bra för dig, men det känns som att det också hade kunnat blivit precis tvärtom?
– Ja, en invandrarunge i söderförort med en ensamstående ung mamma… Jag träffar gamla klasskompisar ibland som sitter på parkbänkar där och de säger ”tjena Billgren” med mörk röst.
Du visste inte vem din pappa var under uppväxten och har sagt att du inte har tänkt på det, är det verkligen möjligt?
– Det har aldrig intresserat mig och jag har aldrig ställt en fråga om det. Jag är nog lite konstig och har i stället ställt mig frågan om ljuset ska komma från höger eller vänster i mina målningar.
Fick kallelse till bouppteckning: ”Måste vara farsan”
Har det påverkat dig att inte ha haft en fadersfigur?
– Mamma gifte sig senare med en bilmekaniker som heter Billgren och jag växte upp med honom så det har inte saknats en manlig förebild i mitt liv. Jag fick faktiskt en kallelse till bouppteckning någon gång på 80-talet och undrade vem det kunde vara. Sedan tänkte jag att det måste vara farsan.
Vad hände?
– Modern i den här familjen sa till sina barn, som min mor hade passat, att de inte skulle gå på den där bouppteckningen för det finns ett barn till. Men de smet i väg i alla fall. Det var trevliga människor.
”Gav min fru alla konton och koder”
Du måste tjäna bra med pengar, vad unnar du dig?
– Det där har jag ohyggligt dålig koll på. Jag har ingen dator och det har jag aldrig haft. Jag fortsätter bara att rita kaniner, det spelar ingen roll hur världen ser ut.
– Jag har aldrig betalt en räkning i hela mitt liv. De blir betalda, jag har haft anställda som skött det åt mig, nu har jag min fru som fixar det. Två dagar efter att vi träffades gav jag henne tillgång till alla mina bankkonton, jag vill inte se dem eller pengar. Hon sa att jag var en idiot som gav henne alla konton och koder, men det har gått bra.
”Pengar är nog bara viktigt för de som inte har det”
Så du köper ingenting?
– Nej. Kavajen jag har på mig nu är från 70-talet, jag har nog ingen nyare kavaj än så. Om ni frågar en ensamstående mamma som försöker få ihop pengar till dagisavgiften är hon otroligt intresserad av pengar. Pengar är nog bara viktigt för de som inte har det.
Men det har du?
– Ja, det förutsätter jag.
Vi noterar att det hänger exklusiva handväskor här i rummet, det blir kanske presenter till frun?
– Det måste det bli, annars ligger jag risigt till.
Realityserien: ”Vi tackade naturligtvis nej”
Du hade en realityserie, ”Äkta Billgrens”, med din familj ett kort tag. Man blev lite förvånad och hajade till?
– Det gjorde jag också. Jag och min exfru Helene blev tillfrågade och vi tackade ju naturligtvis nej. Men vår dotter Elsa kunde tänka sig att vara med. Hon jobbar ju med sådant, hon berättar vad hon har på sig och vad hon äter till frukost och tjänar miljoner på det.
Det innebär också att man kan bli lite folklig på kuppen?
– Mitt genombrott handlade just om det. Förr i världen var det så att om en tant i Örkelljunga tyckte om en bild så visste man att den var dålig. Det handlar ju om exklusivitet och snobberi. Just därför gjorde jag bilder som jag visste var ”dåliga”, en älg i soluppgång till exempel. Varför är den dålig? Är det motivet eller hur den är gjord? Jag experimenterade med sådana saker.
”Alltid haft en fäbless för att irritera folk”
Vad fick du för reaktioner?
– Det var till exempel en ordförande i någon konstförening som ringde och skällde och sa ”här har jag undervisat i konstens utveckling och hur det går mot abstraktion och förenkling och så kommer du och förstör allt med en bofink”. De var väldigt upprörda på 80-talet.
– Sedan har jag alltid haft en fäbless för att irritera folk. Jag tycker det är ynkligt att reta tanter i Örkelljunga, då är det roligare att reta konstvärlden.
Privat är du gift med Julia. Det skiljer 25 år mellan er, är det något ni fått höra?
– Förvånansvärt lite. Min kära exfru var sex år äldre än jag och det tror jag att jag fick höra mer om på den tiden.
Märker ni av åldersskillnaden?
– Ja, fast det är nog jag som är den yngre i så fall. Hon är den förståndiga, medan jag är vildhjärnan.
”Vi vill absolut inte ha barn”
Ni har valt att inte skaffa barn, får vi fråga hur ni har resonerat?
– Jag tror att hon valde en gammal gubbe för att slippa skaffa barn, annars hade hon åkt dit på det. Vi vill absolut inte ha barn.
Pratade ni igenom det?
– Nej, hon har aldrig varit intresserad av det. Jag har många äldre manliga vänner som har träffat någon yngre och de säger att de absolut inte ska ha barn. Men alla har barn efter ett tag, de tvingas ned på golvet för att leka medan artrosen knarrar i knäna.
”Går på gym fem dagar i veckan”
Tänker du på att du är äldre än Julia?
– Hon skulle inte uppskatta att jag blev gammal och dog och den tanken skjuter man gärna framför sig. Jag vill gärna sköta min hälsa för det vore ju oförskämt att gå och dö. Jag gör nog det som går när det kommer till kost och motion och går till exempel på gym fem dagar i veckan.
Din exfru Helene sa relativt nyligen i Expressen att det var turbulent när ni skilde er?
– Hon är jättegullig, men har inte järnkoll. Ett år innan jag träffade Julia kom vi fram till att vi skulle skilja oss. Vi hade varit tillsammans i 30 år och barnen hade flyttat ut. Det är som att man hade startat en fabrik ihop som handlade om att skaffa hem, jobb, och barn och få det att funka. När allt det där är färdigt vore det väldigt märkligt att bara gå vidare i samma fotspår fram till döden?
Sårad över ”smygerier”
Men Helene sa att hon var väldigt sårad över alla ”smygerier”?
– När vi pratade om att skilja oss var hon väl inte så intresserad av det. Men några smygerier var det inte direkt, jag träffade Julia långt senare. Helene sa också att hon var orolig för ekonomin, men hon fick en våning på Floragatan och ett hus i Huddinge och så vidare.
Men nu är ni on speaking terms?
– Ja, det är vi absolut.
Ernst Billgren om ...
… ”genombrottet” i media:
– Jag tittade på det här med offentlighet och plockade in en presskille som jobbade med Carola och överförde det på konsten i samband med en utställning i slutet av 90-talet. Jag blev ett kvartal den mest publicerade personen med Göran Persson på andra plats. När jag kollade vad merparten av artiklarna handlade det om så var det att jag var med mycket i media.
… ”Stjärnorna på slottet”:
– När jag bestämde mig för att vara med så sa jag direkt att jag tyvärr är extremt opersonlig, jag kommer inte att börja gråta. Det förväntas man ju göra om man är med i ”Stjärnorna på slottet”, men jag funkar inte så.
… kändisskap:
– Jag ser det som en del av konstnärskapet, det är en plattform där man kan visa upp vad man gör. Det verkar så tråkigt om man har målat i ett par år så har du en utställning och ingen kommer. För mig ingår det en publik i konstnärskapet.