Efter sågningarna: Publiksuccé för ”Ett sista race”
Bästa svenska filmöppningen sedan 2019
Uppdaterad 2024-03-01 | Publicerad 2023-12-29
Den sågades av kritikerna – men nu gör ”Ett sista race” succé.
På bara några dagar har filmen redan setts av nästan 100 000 personer.
Det gör den till julens mest sedda film.
Det målades upp som ett svenskt ”Barbenheimer”, där den flamsiga komedin ”Ett sista race” skulle ställas mot Mikael Persbrandts porträtt av en svensk hjälte i ”Hammarskjöld”.
Nu visar siffror efter de två juldagspremiärerna att ”Ett sista race” är den stora vinnaren.
Sedan premiären på juldagen har redan nästan 100 000 svenskar flockats till biograferna för att se Edward af Silléns bilkomedi ”Ett sista race”, med Malin Åkerman och David Hellenius i huvudrollerna.
Recensenterna sågade ”Ett sista race”
Recensenterna tycktes slå knut på sig själva för att såga ”Ett sista race” inför premiären.
Göteborgs-Posten kallade filmen för ”2000-talets kanske sämsta svenska film”, Expressen kallade filmen ”gubbgrabbigt daterad” och skrev att den framstod ”som en arbetsmarknadsåtgärd för Sveriges humorelit, där exakt alla ska få sin minut på bioduken” medan Dagens Nyheter tyckte att filmen ”går på tomgång”. Aftonbladets recensent jämförde den dock med kultklassikern ”Göta Kanal” och skrev att komedin är ”tillräckligt bra”.
Storfavorit hos publiken
Men biopubliken verkar strunta i kritikernas åsikter.
”Ett sista race” har gått direkt upp i topp på biotoppen och premiären på juldagen blev den största för en svensk film sedan före pandemin, då ”En del av mitt hjärta”, också den i regi av af Sillén, tog biopubliken med storm i mellandagarna 2019.
Och bilkomedin kan räkna sig i gott sällskap. Flera andra svenska komedier, som nu räknas som klassiker, sågades också vid premiären.
”Sällskapsresan” och ”Göta Kanal” sågades också
”...segt som knäck och olidligt tråkigt” hette det i Sydsvenska Dagbladet om Lasse Åbergs ”Sällskapsresan” 1980, en film som kom att bli en av de mest framgångsrika någonsin på bio i Sverige.
Året därpå sågades den numera kultförklarade ”Göta Kanal” av en samlad presskår, och Dagens Nyheters recensent ville inte ens sätta betyg på filmen utan skrev: ”Det är svårt och dessutom onödigt utrymmeskrävande att gradera eländet.”
Colin Nutleys dansbandsfilm ”Black Jack” från 1990 fick visserligen fina recensioner i Aftonbladet men sågades av övrig press och Svenska Dagbladet kallade den för en ”tunn historia och ett taffligt manus” och medan pressen hade hyllat den första ”Änglagård” sågades uppföljaren rejält och Expressen beskrev den 1994 som ”en tröttande prövning”.
Hos publiken blev dock både ”Black jack” och ”Änglagård – den andra sommaren” stora succéer.
Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.