Augustpriset till Andrev Walden

Publicerad 2023-11-27

Andrev Walden fick Augustpriset i den skönlitterära kategorin för boken "Jävla karlar".

Årets Augustpris i den skönlitterära kategorin går till Andrev Walden för hans debutbok “Jävla karlar”, som han skrev utifrån sina barndomsupplevelser.

”En en humoristisk uppgörelse med en annorlunda barndom”, slår juryn fast.

– Så här upprymd har jag nog aldrig varit, en bieffekt av det är att jag inte vet vad jag säger, sade en strålande lycklig Andrev Walden som tycker atunt iversum samverkar för att göra det här till hans bästa år någonsin.

Han tackade också sin mamma för att hon gav honom kärlek och en litterär uppväxt.

Boken handlar om en sjuårig pojke som får veta att hans pappa inte är hans riktiga pappa, och juryn framhåller: ”I perfekt balans mellan lättsinne och bedrövelse skildrar Andrev Walden en pojkes försök att greppa en tillvaro där papporna ständigt byts ut”.

Länge längtade Walden efter att skriva sagor, till dess att han insåg att ”den bästa sagan jag hade i mig fanns i min barndom”.

– De här sju åren i mitt liv var så intressanta för mig att skriva om för att de av naturen hade skänkts sagans dramaturgi. Händelsen som sätter handlingen i rörelse, det är egentligen en pojke som går vilse i skogen i sju år och träffar en massa konstiga varelser, sade han när nomineringarna presenterades.

Augustpristagarna Per Svensson, Andrev Walden, Oskar Kroon, Hanna Klinthage och Emilia Piotrowska.

”Samhällets kitt”

Kvällens presentatör, skådespelaren Lena Endre, inledde kvällen med att kalla författare och deras berättelser för ”samhällets kitt”.

– Jag undrar om ni förstår på djupet hur viktiga ni är, frågade hon retoriskt.

För andra gången fick sedan Oskar Kroon stega upp som pristagare på Augustscenen, när han och Hanna Klinthages ”Vitsippor och pissråttor” tilldelades årets Augustpris i barn- och ungdomsklassen, för deras skildring av syskon och utanförskap.

– Efter att jag stod här för fyra år sedan med med en sådan här tung gubbe i handen fick jag höra att jag borde förbereda ett tal, för säkerhets skull. Det har jag inte gjort, sade Oskar Kroon som fick Augustpriset 2019 i samma kategori.

Det är första gången som han och illustratören Hanna Klintberg samarbetar. Boken handlar om en lillebror som ser sin storebror bli mobbad. Men inte bara, framhåller Oskar Kroon som inte ville göra en pedagogisk berättelse om mobbing.

– För det är något annat som skildras genom det, den här lillebrodern som gör allt han kan för sin storebror. Det är en svår situation för en människa att hantera. Lillebrodern försöker och framförallt visar han stor kärlek till sin brorsa, det är det jag framför allt velat skildra.

Lyfter Zorn

Per Svensson är den som tilldelas Augustpriset i fackboksklassen för ”Zorn. Ett liv, en tid”, ett porträtt i helfigur av en av Sveriges mest kände konstnärer, Anders Zorn. Han utbrast ”jag är chockad”.

– Zorn hade inte varit förvånad eftersom han ansåg att varje gång han förekom i något sammanhang var det naturligt att han skulle vinna. Men jag är väldigt olik Zorn, sade Per Svensson när han tackade för priset.

Han tror också att boken delvis ger en ny bild av Zorn.

– Det som är nytt för läsare är just att han inte bara var en fet gubbe som målade nakna konor. Han var dels en gudabenådad konstnär och dels väldigt modern i sitt konstnärskap, säger han till TT.

Hederspris till kritiken

Under kvällen gavs också Svenska Förläggareföreningens hederspris till kritikern Madeleine Gustafsson, som kallas en noggrann och stilsäker läsare.

– Jag är glad att det ges till kritiken just i år när det är många tidningar som drar ner eller till och med slopar den delen i tron att det inte är så viktigt, för det är alldeles oumbärligt och jag tror att det är dumt, sade hon.

Årets Lilla Augustpris – som delas ut till ungdomar mellan 16 och 20 år – går till Emilia Piotrowska för ”Och allting dör”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln