Margaux Dietz i tårar i SVT: ”Den stunden var den absolut värsta”

Talar ut om skandalen för första gången

Uppdaterad 2023-02-24 | Publicerad 2022-12-23

Margaux Dietz kontroversiella Youtube-video ledde till en massiv kritikstorm.

I SVT Edit-dokumentären ”Kan vi förlåta Margaux?” brister hon ut i tårar när hon pratar om efterspelet.

– Att bli polisanmäld är en sak. Men det absolut tuffaste har varit att jag fick orosanmälningar till socialen, säger hon.

I videon, som publicerades i början av november, filmade influencern Margaux Dietz, 32, en utslagen man som låg utanför hennes lägenhetsdörr.

Hon sa själv i klippet att han var ”blodig och blåslagen”. Dessutom lät hon sin son peta på honom, allt klippt och ackompanjerat av lustiga ljudeffekter.

När kritiken började välla in tog hon ner filmen och bad om ursäkt på Instagram. Det stoppade dock inte flera företag, som Stronger, Mionetto och Elexir Phrama, från att avsluta sina samarbeten med Dietz.

Därefter har hon lagt locket på – tills nu.

I SVT Edit-dokumentären ”Kan vi förlåta Margaux?” talar hon ut om klippet – och efterspelet.

Brister ut i tårar

Kritiken har inte stannat vid inlägg på sociala medier. Hon har både polisanmälts för olaga integritetsintrång och fått orosanmälningar till socialtjänsten.

Dietz brister ut i tårar när hon pratar om mötet med socialen.

– Att bli polisanmäld är en sak. Men det absolut tuffaste har varit att jag fick orosanmälningar till socialen, säger hon i dokumentären.

Margaux Dietz i SVT:s ”Kan vi förlåta Margaux?”

– Då läste de upp anmälningar och jag tror att det var fyra stycken. Den stunden var nog den absolut värsta under alla de här veckorna, för att det viktigaste man har är sitt barn. Allt annat spelar ingen roll. Ska jag liksom bli av med det enda som egentligen betyder något nu?

Men ärendet gick aldrig vidare till någon utredning.

Trodde det var en vän

Flera kritiker har ifrågasatt varför Dietz valde att börja filma, i stället för att tillkalla hjälp direkt.

Hon hävdar att hon först trodde att det var en nära vän som låg utanför dörren. Han skulle eventuellt sova över hos henne den natten, men hade aldrig anlänt.

Hennes filmare, som kom hem till Dietz på morgonen, hade också stått i trapphuset och filmat i fem till tio minuter och gjort bedömningen att ”det absolut inte var någon nödsituation”.

När hon insåg att det var en okänd man ringde hon polisen – men valde ändå att fortsätta filma, göra klart videon och lägga ut den på sin Youtube-sida.

Margaux Dietz i SVT:s ”Kan vi förlåta Margaux?”

”Filmar allt som händer”

Enligt Dietz tyckte ingen i hennes team på fyra personer att det var något konstigt. Hon tror att de var ”lite färgade” av att de kände till hela berättelsen; att mannen mådde bra och att han själv hade bett om ursäkt.

– För mig har det blivit så transparent att visa upp hur mina dagar är. Och det här var en konstig sak som hände i mitt liv. Jag filmade min förlossning, jag filmar allt som händer, säger hon.

Kort efter att skandalen briserade åkte Dietz till Malmö och började gå hos en terapeut, som hon har jobbat med ”i princip varje dag”.

Hon erkänner att värderingen blev fel, och att klippet aldrig borde ha publicerats.

– Jag måste också fundera framförallt för mig själv: Vad ska jag filma? Var går gränsen? Jag känner att jag vill bara be om ursäkt och lägga mig platt, men problemet är ju i såna här lägen att det knappt går att be om ursäkt för det eldar bara på ännu mer, säger hon.

”Kan vi förlåta Margaux?” finns på SVT Play.

Margaux Dietz i SVT:s ”Kan vi förlåta Margaux?”

ANNONS