Per Morberg: ”Jag hade nog ägnat mig kolossalt mycket åt alkohol”

1 av 4
NÖJE

Inese och Per Morberg har varit ett par i 37 år.

P1 Dokumentär har gjort ett nedslag i deras vardag.

Där berättar tv-kocken att han har lyckats bromsa sitt alkoholintag – tack vare hustrun.

– Jag hade nog ägnat mig kolossalt mycket åt alkohol och droger om jag inte haft henne, säger han i dokumentären.

Inese och Per Morberg har hållit ihop i 37 år.

I en dokumentär, som sänds på P1 söndagen den 16 juli, berättar Per att hans fru har hjälpt honom att bromsa hans intag av alkohol och droger.

– Jag hade nog ägnat mig kolossalt mycket åt alkohol och droger om jag inte haft henne. Det har ju varit jätte, jättebra. Att försöka hålla lite styr i tillvaron, men jag kan också tänka mig att det finns folk som inte skulle tycka att det var så lätt att leva med en sådan kvinna heller. Därför att Inese är ju mer än stark, hon är som en furie på ett sätt.

”Det har varit jävligt”

Inese får frågan hur hon visar omsorg, varpå hon förklarar att hon alltid funnits där – trots svåra stunder.

– Jag har funnits kvar, trots allt elände som han säger och gör och uppträder. Det tycker jag är den största omsorgen. Att jag har tagit i det, fast det har varit jävligt, säger hon och utvecklar:

– När han dricker kan jag känna att jag känner inte den där personen, jag vill inte ha med honom att göra. Där tror jag att jag är annorlunda än många andra, för jag vill inte ta ansvar för hans handlingar. Det får han göra själv och jag behöver inte skämmas för att han gör tokiga saker. Det är han som får göra det.

”Jag kan gå rakryggad”

Hon berättat att kamrater och barnen frågar henne ”hur står du ut, när han är sådär?”

– Men det är han som är. Inte jag. Jag kan gå rakryggad i det här. Jag har inte gjort någonting. Jag har varit trogen honom, jag har varit nykter, och jag har det jag har velat. Jag behöver inte följa impulser utifrån. Det tycker jag är att visa kärlek.

De träffades när Inese var ensamstående mamma och pluggade. Då arbetade den 6 år yngre Per Morberg som kock. Sedan dess har de hållit ihop – i vått och torrt.

Tog inget bröllopsfoto

När de gifte sig struntade de i att ta något bröllopsfoto och Inese tappade ringen i avloppet i tvättstugan under bröllopsfesten samma kväll. De har olika sovrum, men även ett gemensamt, och olika kylskåp. De är beroende av varandra, men också oberoende.

Per Morberg hyllar sin fru:

– Det är en helt unik människa och otroligt vacker i ceriserött och purpur. Ju äldre hon blir, desto vackrare blir hon. Det är en livskamrat, säger han.

”P1 Dokumentär - Scener ur ett annat äktenskap: Inese och Per Morberg” släpps som podd på fredag den 14 juli klockan 06.00 och sänds i P1 på söndag den 16 juli klockan 15.03.

  • RÄTTELSE: I en tidigare version av texten framstod det i ett citat som att Per Morberg har ägnat sig ”kolossalt” mycket åt alkohol och droger. Det korrekta i just det citatet är att han misstänker att han nog skulle gjort det om han inte haft Inese. Nöjesbladet ber om ursäkt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alkohol