’Där jag träffat alla bandmedlemmar’

Popstjärnorna minns Bengans grundare: Hade de bästa fynden

En legendar har gått ur tiden, skivhandlaren Bengt ”Bengan” Brorsson, 64. Och Göteborgs musiker sörjer.

– Där har jag träffat alla ­mina blivande bandmedlemmar. Det var ju knutpunkten, säger Torbjörn ”Ebbot” Lundberg och beskriver den genuina atmosfären.

Väl tummade LP-skivor och slitna singlar trängdes i Bengt Brorssons plastbackar när han öppnade sin skivhandel i Majorna för mer än 30 år sedan. Bengan, som alla kallade honom, var ett original som länge hade kassan i bakfickan. Det var inte pengarna som drev honom. Det var musiken, kärleken till gamla skivor och band som riskerade bli bortglömda.

Obskyra rari­teter

Soundtrack of our lives sångare, Torbjörn ”Ebbot” Lundberg, 50, var i tioårsåldern när han upptäckte butiken som kom att bli vattenhålet han ­ständigt återkommit till genom karriären.
– Herregud, jag var väldigt ­tidigt ute för min ålder när jag köpte mina första bildsinglar på Bengans. Det var punk, disco, Police ... berättar han och beskriver skivorna i taket som ­imponerade på grabbarna.
Bengans, som butiken hette, blev snabbt en av tre tongivande skivbutiker i Göteborg. ­”Göteborgs Pet Sounds” som importerade obskyr punk, rari­teter och udda band från hela världen.
– Vi var punkare på den tiden och beställde själva skivor från England, men Bengan var ju så mycket kunnigare att de bästa fynden fanns där. Det var ­jävligt häftigt, säger Ebbot och minns när han köpte sin första platta med New Order.
Skivbutiken blev en samlingsplats för stans musik­intresserade, ett ställe etablerade musiker valde för sina release­fester.
– Vi har haft flera in-store-spelningar där, senast för något år sedan med Freddie Wadling... säger han och tror framgångsreceptet var Bengan själv.
Genuint trevlig mot alla.

Bedrövade av beskedet

Låtskrivaren och gitarristen Timo Räisänen, 37, som länge spelade med Håkan Hellström, har samma bild av Bengan.
– Bengans har så länge jag kan minnas varit den enda skivaffären i stan som ens är värd att nämna, säger han och berättar när han var yngre och familjen åkte dit och storhandlade ­någon gång i månaden.
– Så upptäckte man alltid något nytt. Bengans hade den där atmosfären som man vill ha, som det var i typ London eller nåt. En trappa ner och stenväggar och massa tuffa planscher.
Personalen på Bengans, som numera ynglat av sig med ­butiker både i Göteborg, Linköping och Stockholm, är chockade och bedrövade av beskedet att grundaren är död.

Publisert:

LÄS VIDARE