Soran Ismail om Ekeroth: ”Låt Kent va!”

avRebecka Ljung

1 av 3

Soran Ismail skämtar om Kent Ekeroth (SD).

I ett viralt videoklipp låtsas komikern stå på den åtalade politikerns sida.

– Än så länge är det ingen dom. Det är bara ord mot ord. Och vittnen. Och en film.

En sommarkväll 2010 möttes den svenska komikern Soran Ismail, 29, och SD-politikern Kent Ekeroth, 35, i centrala Stockholm. Då utspelades den kända järnrörsskandalen.

Nu är riksdagsledamoten Ekeroth åtalad, misstänkt för ringa misshandel. Partiledare Jimmie Åkesson (SD) har bett honom lämna sin plats i justitieutskottet.

Då rycker Soran Ismail in – och låtsas vara på politikerns sida. Hans drygt fem minuter långa, ironiska roast av Kent Ekeroth har på fredagskvällen delats över 4000 gånger på Facebook.

Ismail: ”Jimmie, låt Kent va!”

– Jimmie, låt Kent va! Bara för att han har fått ta en masa timeouter så att han aldrig kan vara på jobbet och att han är som en ocharmig Luis Suárez - det är inte snällt. Låt han va, säger komikern i klippet som finns på Youtube och Facebook.

Sedan följer en längre konstpaus, med artiklar från järnrörsskandalen framför Ismails ansikte.

Sveriges rättssäkerhet bygger på att en är oskyldig tills motsatsen bevisats i domstol, konstaterar Soran Ismail.

”Det ser ju inte bra ut”

– Och än så länge är det ingen dom. Det är bara ord mot ord. Och vittnen. Och en film … Det ser ju inte bra ut, men det här är bara film. Alltså, det här är inte vad i vet. Det här är bara vad vi ser. Allt på film är inte på riktigt, säger komikern i sin video.

Att våld och hot mot politiker ökar är beklagligt, säger Ismail i den virala videon. Sedan tillägger han att det också är beklagligt att våld och hot från politiker ökar.

Soran Ismail är aktuell med föreställningen ”En skam för Sverige”, ihop med Magnus Betnér. Han vill inte kommentera videon.

ARTIKELN HANDLAR OM