”Farmen”-profil fortsätter att marknadsföra Barbiedrogen

NÖJE

Försäljning kan ge två års fängelse: ”Finns lite kvar, skriv!”

Trots Nöjesbladets avslöjande: ”Farmen”-profilen fortsätter att marknadsföra den olagliga drogen i sina sociala kanaler.

”Finns lite mello kvar. Skriv!” skrev hon under torsdagen i sin öppna Snapchat.

1 av 4
”Farmen”-profilen lade ut den här bilden på sin öppna snapchat på torsdagseftermiddagen. ”Mello” är en förkortning för Melanotan 2, den så kallade Barbiedrogen som påstås göra sina användare bruna, smala och kåta.

Hon har över tiotusen följare i sociala medier. I tisdags avslöjade Nöjesbladet att ”Farmen”-deltagaren marknadsför den olagliga så kallade ”Barbiedrogen” på sin Facebook. Drogen har hon marknadsfört i ett flertal inlägg under lång tid och även omnämnt i positiva ordalag på sin Instagram.

Efter att Nöjesbladet kontaktat ”Farmen”-profilen raderade hon flera av inläggen från sin Facebook-sida, men nu kan Nöjesbladet avslöja att dokusåpadeltagaren fortsätter att marknadsföra den olagliga drogen i andra sociala medier.

Marknadsför drogen på snapchat

På torsdagseftermiddagen publicerade hon en bild i sin öppna Snapchat med texten: ”Finns lite mello kvar. Öppen snap. Skriv!”

”Mello” står för Melanotan 2, den så kallade Barbiedrogen som ska göra dig både solbränd, kåt och smal. Men Melanotan 2 är klassat som läkemedel, men inte godkänt för försäljning i Europa och heller inte ett godkänt läkemedel någon annanstans i världen.

”All försäljning i Sverige är olaglig” skriver läkemedelsverket på sin hemsida. Försäljning av Melanotan 2 kan enligt lagen om handel med läkemedel ge böter eller fängelse i upp till två år.

Lägger på luren

När Nöjesbladet konfronterar ”Farmen”-deltagaren över telefon lägger hon på luren utan att kommentera. Nöjesbladet har därefter fortsatt att söka henne via sms.

I tisdags förnekade dokusåpaprofilen att hon sålde Melanotan 2.

– Jag säljer det inte, sa hon då.

Joel Bendrik är exekutiv producent för ”Farmen” på TV4. Han säger till Nöjesbladet att produktionen tagit kontakt med ”Farmen”-deltagaren efter Nöjesbladets avslöjande tidigare i veckan.

– Efter att det här kom till vår kännedom i tisdags kontaktade vi henne och förklarade att TV4 har nolltolerans mot droger. Vi styr inte vad deltagare i våra produktioner lägger ut i sina privata sociala medier. Vi tar givetvis fortfarande starkt avstånd från droger, hälsar han via sms.

FAKTA

Barbiedrogen Melanotan 2

Melanotan 2 är ett hormonpreparat som säljs som pulver som ska blandas med vätska och injiceras under huden. Det uppges ge solbränna, men även viktminskning genom att man känner en större mättnadskänsla. Preparatet uppges också öka sexlusten.

Melanotan 2 är klassat som läkemedel, men den är inte godkänd för försäljning någonstans i EU.

”All försäljning i Sverige är olaglig” skriver läkemedelsverket på sin hemsida.

Biverkningar för den så kallade Barbiedrogen är inte helt kartlagda, men illamående och kräkningar har rapporterats, det finns fall beskrivna där personer som använt drogen utvecklat hudcancer och i Norge har minst en person som injicerade sig själv med drogen drabbats av allvarlig, nästan dödlig, blodförgiftning.

Vanligare biverkningar är kraftiga missfärgningar av hud och läppar.

– Det här är fläckar som man inte blir av med bara för att man slutar använda medlet, har överläkaren Steinar Madsen på det norska läkemedelsverket tidigare sagt till Aftonbladet.