SVT-profilens politiska utspel: Lägg ner Dramaten

Petra Mede vill byta kulturbidrag mot LSS

NÖJE

Petra Mede kan tänka sig att lägga ner Dramaten för att finansiera LSS.

Utspelet gör SVT-profilen intervjuprogrammet ”Min sanning”.

– Om det skulle ställas så på sin spets så bort med alla kulturbidrag och allt annat som vi kan fixa själva, säger hon.

Petra Mede, 46, går till hård attack mot nedmonteringen av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, i SVT:s ”Min sanning”.

– Det gör mig så direkt upprörd. Det som man åsamkar vissa individer i vårt samhälle genom att ta bort personlig assistans, det är helt oförlåtligt, säger hon i programmet.

Suttit i rullstol

SVT-profilen har själv varit sjukskriven under långa perioder för svåra ryggsmärtor på grund av en träningsskada och även tvingats sitta i rullstol.

– Alla kan hamna där precis när som helst, säger hon i programmet.

När programledaren för ”Min sanning”, Anna Hedenmo, frågar om samhället har råd att betala för de allt dyrare reformerna svarar Petra Mede först att hon inte brukar uttala sig politiskt just för att hon inte har koll på statsbudgeten.

– Men till exempel. Jag är väl ändå någon form av kulturarbetare, säger hon och tar ett exempel ur minnet.

Vill byta kultur mot LSS

– Vid nåt tillfälle skulle det dras ner på kulturbidrag och då tror jag att det var Dramatens alla skådespelare som gick svartklädda i nåt sorgetåg och skrek att ”utan kulturen så dör samhället”. Nej så är det inte, Sverige dör utan professionella läkare och riktigt duktiga personliga assistenter först och främst.

Hon förtydligar:

– Om det skulle ställas så på sin spets så bort med alla kulturbidrag och allt annat som vi kan fixa själva. Men när en människa utan någon som helst egen förskyllan har hamnat i en position på grund av sjukdom eller medfött funktionshinder, det är på nåt sätt det sista jag tycker att vi ska dra in på.

”Min sanning” med Petra Mede sänds i SVT2 söndag 25 december klockan 20.

ARTIKELN HANDLAR OM