Kändiskockarnas bästa julrecept

NÖJE

Det ska vara ett traditionellt julbord utan nytillskott som köttbullar och prinskorv.

I alla fall om man frågar några av Sveriges kändaste kockar.

Nu delar de med sig av sina julplaner, vad de absolut inte kan vara utan på julbordet och sina allra bästa julrecept.

Edward Blom, gastronom och kulturhistoriker, 46:

Edward Blom kommer i år fira jul hemma i Stockholm med släktingar och vänner i flera dagar. Det äts julbord ända fram till trettondagen förutom på nyårsafton. För Edward är det dessutom en viktig religiös högtid med bland annat bikt och midnattsmässa.

Vad kan du absolut inte vara utan på julbordet?
– Allt. Hela grunden till att vi har ett julbord är att man historiskt inte hade råd med sådan mat till vardags, då åt man bara gröt och bröd. Så en gång om året tog man fram allt hushållet kunde frambringa, med fläskkött, fisk och andra läckerheter och det är det vi återskapar idag. Så jag kan inte säga en enda sak, utan det viktigaste är att det är många grejer.

Finns det någonting man kan hoppa över?
– Ja, allt som har tillkommit på senare år. Det kanske är lite kontroversiellt, men köttbullar och prinskorv till exempel för det äter man så ofta annars. De kom in på julbordet i mitten av 1900-talet för barnens skull. Jag äter det gärna, men jag tycker inte prinskorvar och köttbullar måste finnas. Och det som inte hör hemma på julbordet ska man hoppa över, det ska inte finnas saker som inte är julmat.

Edward bästa julrecept, Edwards julrevben:

drygt 1 kg tjocka revbensspjäll
1 lök
1 vitlöksklyfta
2–3 tsk salt (beroende på mängden vätska)
1 äpple
8 katrinplommon
5 nejlikor
10 kryddpepparkorn
några svart- och vitpepparkorn
en nypa muskotblomma (eller i nödfall lite riven muskotnöt)
en bit färsk ingefära (stor som en tumnagel)
1 tsk worcestersås
1 dryg msk maltvinäger (kan hjälpligt ersättas med 1 tsk vanlig vinäger och 2 msk öl)
1 msk soja, typ Kikkoman
1 msk koncentrerad oxfond
några ansjovisfiléer (och allt överblivet ansjovisspad som finns att tillgå)
ca 0,5 liter julmust och lika mycket vatten (mängden beror på grytstorlek) – går tyvärr inte med julmust light

Gör så här:

Stycka revbenen grovt och bryn dem kraftigt i en gryta tillsammans med klyftad lök och grovhackad vitlök. Salta på båda sidor. Släng i klyftade äpplen, katrinplommon, kryddor och kryddsåser samt ansjovis.

Häll på så mycket julmust och vatten att revbenen täcks till 2/3. Sjud på svag värme tills benen är helt lösa, vilket tar 2–3 timmar.

Spjällen vinner på att stå i sin lag tills dagen efter då de upphettas och äts varma.

Gott med till exempel äppelmos och rödkål till.

Leila Lindholm, tv-kock, 41:

I år kommer Leila fira jul med den närmsta familjen, lite släktingar och farföräldrar hemma hos sig. Hon kommer dessutom laga all mat som serveras helt själv.

Har du någonting du inte kan vara utan på julbordet?
– Ja, gravlaxen är viktig tycker jag. Och sedan älskar jag ris à la Malta, jag brukar göra ett recept från min bok där jag gör en smaksättningspasta på apelsin som jag har till, och sedan har jag turkisk yoghurt till ris à la Maltan.

Vad klarar du dig utan?
– Det traditionella julbordet är ju ganska omfattande egentligen så det finns en del man kan hoppa över om man vill det. Jag tycker man ska satsa på det man tycker om. Jag är väl inte jätteförtjust i lutfisken till exempel.

Leilas bästa julrecept, Mammas saffransskorpor:

35 skorpor

100 g smör
2 påsar (1 g) saffran
2 ekologiska ägg
1 1⁄2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1⁄2 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffranet, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bak- plåtspapper.
Grädda längderna i mitten av ugnen cirka 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär de varma längderna med en sågtandad kniv i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

Sigrid Bárány, vann ”Sveriges mästerkock” 2012, 41:

Eftersom Sigrid Báránys familj är väldigt utspridd är det svårt att få ihop så alla ses på julafton. Därför kommer hon i år fira med vänner. Tillsammans med en av sina kompisar ansvarar Sigrid för matlagningen till hela gänget som kommer på jul.

– Vi kommer ha kökshandräckning med potatisskalande, diskning och liknande så det är ju en lyx utan dess like, säger hon.

Vad kan du verkligen inte vara utan på julbordet?
– Dels är det ju min mammas kikärtssallad. På min familjs julbord har vi alltid ett antal vegetariska rätter och kikärtssalladen serveras vid alla högtider. Så hela familjen har kommit att förknippa högtider med kikärtssallad, därför måste den vara med. Men bland det som är lite mer klassisk julmat, då är det faktiskt Jansson jag inte kan vara utan.

Finns det något du tycker man kan hoppa över?
– Revbensspjäll kan jag faktiskt helt hoppa över och det beror på att det aldrig har varit tradition i min familj. Så för mig smakar inte revbensspjäll jul, det smakar bara revbensspjäll som ju visserligen är gott men det är inget som är viktigt för mig på det sättet.

Sigrids bästa julrecept, Grönkålssallad:

4 personer

6–8 blad färsk grönkål
250 g rödkål (4–8 blad)
1 äpple (gärna syrligt och smakrikt som Ingrid Marie eller Cox Orange)
1,5 dl grovhackade valnötter
0,5 dl russin (kan uteslutas)
6 dadlar, urkärnade och grovhackade

Dressing:

Saften av 1 apelsin
Riven zest av 1 apelsin
1–2 tsk äppelcidervinäger eller pressad citron (kan uteslutas)
2 msk grovmalen senap
½ dl neutral matolja
Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

Blanda ihop dressingen och smaka av syran – tänk på att dadlar och russin ger sötma.
Skär bort de grova bladnerverna i grönkålen och det grövsta på rödkålen. Grovhacka grönkålen och strimla rödkålen.
Kärna ur äpplet och skär i små bitar.
Blanda grönkål, rödkål, äpple, valnötter, russin och dadlar med dressingen och låt stå i 10 minuter före servering.
Servera salladen till skinka, revbensspjäll eller prinskorv eller som ensam lunchrätt (då kan du behöva öka mängden lite).

Leif Mannerström, krögare, 76:

Leif Mannerström tycker det är viktigt med jul och det dekoreras, äts och dricks tillsammans med barn och barnbarn i deras hus på landet. Maten gillar han att laga själv, att stå i köket och lyssna på julmusik. Det enda som saknas nu för en perfekt jul hos Leif är lite snö.

Vad kan du absolut inte vara utan på julbordet?
Jag är väldigt traditionell, så jag vill ha den här riktiga julmaten. Det är lite strömmingsrullader, lite sillar, skinka, Jansons frestelse, ris à la Malta, hemlagade köttbullar och sånt där, det tycker vi är jättegott. Det är väldigt trevligt och roligt, jag älskar julen.

Är det någonting man kan hoppa över?
Vi har till exempel aldrig skaldjur på julbordet för det kan jag äta året om. Utan vi kanske har någon god räksallad men inte hummer och massa sådana saker.

Leifs bästa julrecept, Janssons frestelse:

12 personer

Ingredienser:
6 stora fasta potatisar, cirka 1 kg
3 matskedar smör
3 gula lökar
3 dl vispgrädde
orökt kaviar
250 g ansjovis-filé
1 msk siktat ströbröd
salt och peppar

Till garnering: några ansjovis-filéer

Gör så här:
Skala potatisen och lägg den i vatten så den inte mörknar
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med en klick smör
Skala och skiva löken, bryn den lätt i smör
Vispa ihop grädden och kaviaren
Strimla potatisen för hand, (Obs, det är viktigt att potatisen inte sköljs efter att man har strimlat den eftersom stärkelsen binder grädden) i ungefär 4 mm strimlor
Varva potatis, lök och ansjovis i formen och lite salt och peppar
Häll över kaviar-grädden
Grädda tills grädden har smält ihop och potatisen är mjuk

Catarina König, vann ”Sveriges mästerkock” 2016, 32:

För årets vinnare av ”Sveriges mästerkock” Catarina König är julen en tidpunkt när alla samlas och det viktigaste är gemenskapen. I år kommer hon fira tillsammans med familj och släkt. Hon lagar mycket av maten själv men erkänner att hon ”inte stoppar prinskorvarna själv”

Vad kan du inte vara utan på julbordet?
Jag kan inte vara utan sill, ägghalvor och gräddfil med massa gräslök på julen. Och den där vörtbrödsmackan med en god julost, det är oslagbart.

Vad kan man hoppa över?
Jag tycker man kan hoppa över kalvsylta och revben.

Catarinas bästa julrecept, Julfudge med jordnötter & Dumle:

200 g mörk choklad
1/2 burk kondenserad sötad mjölk
30 g smör
1/2 dl jordnötter, fint hackade
20-25 st Dumle
flingsalt

Gör så här:
Mät upp 1/2 burk kondenserad sötad mjölk i en kastrull
Sätt på plattan på medelhög värme och bryt i den mörka chokladen och lägg i smöret
Låt allt smälta samman och sänk temperaturen på plattan utefter det smälter.
Finhacka jordnötter och när chokladen smält samman med den kondenserade mjölken så häll ner nöthacket och rör om
Ta fram en form som är ca 15 x 15 cm i diameter, lägg i ett bakplåtspapper och forma utefter formen upp på kanterna
Lägg ut Dumlegodisar i botten av formen, det skall vara rätt många godisar
Häll sedan över fudgeblandningen och se till att smeten hamnar runt om och emellan allt Dumlegodis
När all fudgesmet är på, gör ytan jämn med en spatel och strö sedan över lite flingsalt
Ställ svalt i ett par timmar och när det svalnat helt skär i önskat stora bitar.

ARTIKELN HANDLAR OM