Carrie Fisher var en av de första kvinnliga hjältarna

”Star wars”-prinsessan kommer att vara saknad

avTove Björnlundh

1 av 3 | Foto: © Paul Hackett / Reuters / X00813

En feministisk förebild, en sexsymbol, en humorist med glimten i ögat.
Carrie Fisher har sällat sig till alla de storheter som gått ur tiden 2016.

Hon var ett Hollywoodbarn, dotter till skådespelerskan Debbie Reynolds och sångaren Eddie Fisher. Hon blev känd som Prinsessan Leia i "Star Wars" men hon har bland annat dykt upp i "Blues Brothers", "När Harry mötte Sally" och repriserade sin roll som Leia Organa i förra årets biosuccé "Star Wars - the force awakens".

Skrev bok om relationer

Hon släppte nyligen självbiografin "The princess diarist" där hon avslöjade att hon haft en het hemlig affär med sin kollega Harrison Ford, under inspelningen av första "Star Wars"-filmen. Hon har tidigare gjort upp med relationen med sin mamma i boken

"Postcards from the edge". Hon var länge tillsammans med Paul Simon, är diagnosticerad som bipolär och har kämpat mot ett drog- och alkoholmissbruk under många år.

Kommer alltid vara prinsessan Leia

Hon lämnar efter sig ett arv som författare med feministiska förtecken, men för mig och de flesta andra, kommer hon alltid vara Prinsessan Leia.
Hon var en av de första kvinnliga hjältarna som tog över sin egen räddning, visste hur man hanterade ett vapen och visade hur man ledde ett rebelluppror.

För mig var hon en person man kunde identifiera sig med och se upp till. Hon var tuff, kaxig, rolig och smart men samtidigt ödmjuk och högst medveten om sina egna tillkortakommanden.

Carrie Fisher var i London för att göra reklam för sin nya bok. På flyget på väg hem till Los Angeles drabbades hon av ett plötsligt hjärtstopp. Hon lämnar efter sig dottern Billie Catherine Lourd och en värld av sörjande fans. Hon blev 60 år. Hon är saknad.

ARTIKELN HANDLAR OM