Deltog i dokusåpa i ett år utan att veta att den lades ner

Skulle överleva i vildmarken i ett år – efter halva tiden slutade kanalen sända programmet

avAngelica Linde

Foto: CHANNEL 4
En del av den grupp som deltog i tv-satsningen.

Ni ska överleva i vildmarken utan el och telefoner i ett år.

Så var reglerna för den skotska dokusåpan ”Eden”.

Men mitt i tävlingen lades dokusåpan ner utan deltagarnas kännedom, så de stannade kvar och tävlade i ytterligare 7 månader, utan publik, skriver The Telegraph.

”Expedition Robinson” gick ut på att ett gäng människor skulle överleva på en öde, tropisk ö under sex veckor.

Skotsk tv tog det hela ett steg längre.

För ett år sedan skickades 23 deltagare ut för att överleva i den skotska vildmarken för en dokusåpa som heter ”Eden”. Den skulle dock inte pågå under några veckor som ”Robinson” gjorde, utan i ett helt år.

Det gjorde den också - för deltagarna. 10 deltagare var kvar efter 12 svåra månader. Men när de kom ut i verkligheten igen för några dagar sedan visste de inte att serien hade lagts på is och att kanalen hade stoppat sändningen av dokusåpan efter ett halvår.

Visste inte om Trump eller Brexit

I det ruffiga klimatet i Skottland hade de haft i uppgift att försöka skapa ett litet samhälle från grunden, med endast naturen till hjälp, utan någon form av kontakt med omvärlden. Den 2,5 kvadratkilometer stora inspelningsplatsen var omringad av höga stängsel och alla, inklusive fotograferna, var en del av experimentet och levde tillsammans.

13 personer ska ha hoppat av under de första tre månaderna på grund av hunger, bråk och ”sexuell avundsjuka”. Resten var kvar året ut.

När de kom ut fick de fler överraskningar än att dokusåpan de deltagit i slutade sändas sju månader tidigare. De fick också reda på att Donald Trump nu är USA:s president och att Brexit gick igenom.

Åt hönsmat

– ”Eden” var definitivt ett experiment och det har inte gått särskilt bra. Det skotska höglandet är inte glamoröst och det är en stor sak att be människor ge upp ett år av sina liv, sade en källa till tidningen.

Vid ett tillfälle ska deltagarna ha varit så desperata att de åt hönsmat, något som sedan resulterade i att en av deltagarna behövde tandläkarvård.

Enligt producenter kan det filmade materialet sändas senare i vår, efter att de kollat igenom allt som filmats.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dokusåpor