”’Shirley Valentine’ är ett passionsprojekt”

Maria Lundqvist står ensam på scen i ny uppsätting

avJens Peterson

1 av 2 | Foto: Sofia Nahringbauer
Maria Lundqvist tillsammans med Edward af Sillén.

Shirley Valentine är en kvinna som tar tag i sitt liv.
I pjäsen lär vi också känna hennes familj, vänner och ett helt nytt land. Men på scen finns bara en person.
– En del av oss längtar efter den ensamplatsen, att inte behöva dela scen med andra skådespelare säger Maria Lundqvist. Det är som en lång älskog med publiken.

”Shirley Valentine” gjorde först succé som pjäs och blev sedan framgångsrik film med Pauline Collins. I filmen fick man se även hennes man, väninna och nya bekantskaper, men pjäsen är skriven för en person.
– När man hållt på så länge som jag vill man utveckla sitt instrument, säger Maria Lundqvist. Ett av stegen är att vara själv på scen. Jag har gjort föreläsningar och föreställningar som ”Blottad” och ”Om att våga flyga”. Jag älskar det. Det är ett muskeljobb, men också som en lång älskog med publiken. Man måste vara totalt närvarande hela tiden.

”Låg på strande och grät”

”Shirley Valentine” har bland annat spelats av Gunilla Nyroos under sex säsonger på Södra Teatern i Stockholm. Shirley är en engelsk hemmafru som lagar middag till sin tråkige make när hennes väninna lockar med henne på resa till Grekland. Kan livet förändras? Regissören Edward af Sillén hade inte sett den på scen. – Jag läser alltid pjäser på semestern och låg på en strand i Grekland, säger han. Jag trodde innan jag läste att ”Shirley Valentine” kanske inte åldrats så bra, men där låg jag på stranden och grät och grät och grät. Och skrattade. Han ville sätta upp ”Shirley Valentine” igen. På stor scen, med den bästa av skådespelare. – Pjäsen är komplicerad. Den är tungt drama och komik, ibland standup. Hon går igenom en lång känslomässig resa.

”’Shirley Valentine’ är ett passionsprojekt”

Edward af Silléns första professionella jobb var att skriva manus till ”Guldbaggen” 2004. Åt programledaren Maria Lundqvist. Sedan dess har han medförfattat filmerna ”Medicinen” och ”En underbar jävla jul” där hon spelar med. – Vi hade just börjat repeterade musikalen ”Förklädet”, säger Edward af Sillén. Jag skrev ett långt kärleksbrev till Maria och berättade min tanke om pjäsen. Hon kände likadant. ”Shirley Valentine” är ett passionsprojekt.

– Shirley blottar sin egen oförmåga, säger Maria Lundqvist. Varför blev jag så här?

Jag har nog tagit många fler steg än vad Shirley gjort. Jag har brutit upp i livet, med karaktärer. Uppbrott knuffar en att utvecklas som människa.

”Shirley Valentine” har premiär på Maxim i Stockholm den 31 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM