Mejla

Markus Larsson

Skrämmande mörk men briljant miniserie

HBO Nordics ”Years and years” är ett måste

Emma Thompson som den högerpopulistiske politikern Vivianne Crook.
Emma Thompson som den högerpopulistiske politikern Vivianne Crook.

NÖJE

Det finns tre viktiga saker att säga om tv-serien ”Years and years”.

Se den. Se den. Se den.

Det ska inte gå att bli överraskad längre.

Men precis när man tror att allt redan är gjort kommer brittiska miniserien ”Years and years” på HBO Nordic.

Är egentligen allergisk mot att skriva om serier som inte är färdiga. Det finns många bra piloter och inledningar som sakta tappar luften.

Och inledningen av ”Years and years” är boktavligt talat explosiv.

Mörk, kompromisslös, ångestladdad och trots alla absurda händelser: skrämmande trovärdig. Värd att kolla in oavsett hur serien landar.

Frågan är om tajmingen har varit bättre än nu

Serien följer en familj under 15 års tid, från 2019 och framåt. De är fångade i en virvelvind av politisk oro, ekonomiska kollapser och en svindlande snabb teknikutveckling.

Skaparen Russell T Davies säger att han har velat skriva just den här serien i över 20 års tid. Men frågan är om tajmingen för manusförfattaren och tv-producenten från Wales har varit bättre än nu.

I ”Years and years” blir Donald Trump återvald som amerikansk president. Kina bygger den konstgjorda ön och militärbasen Hong Sha Dao och skapar en farlig kapprustning med USA. En marionettregering till Ryssland tar över Ukraina och orsakar en flyktingkris som bland annat skapar provisoriska och omänskliga läger i Storbritannien.

Riktiga nyheter är lögn och lögner är nyheter. Tekniken gör att barn drömmer om att lämna sina fysiska kroppar helt och hållet och leva ett digitalt, evigt liv.

Teknikutvecklingen gör att jobben försvinner. Banksystemet rasar och människor förlorar sina tillgångar.

Hade varit överdriven och overklig för bara några år sedan

För bara några år sedan hade ”Years and years” varit överdriven och overklig, en produkt av en deprimerad och paranoid hjärna från foliehattarnas förlovade land.

I dag är alla hemska händelser och vändningar mer som en nyhet vi kanske kan läsa om på tisdag nästa vecka. När kommer pushnotisen i mobilen? Det känns som att Russel T Davis gestaltar några av människans värsta mardrömmar och farhågor, den där misstanken om att allt en dag kan krackelera och gå sönder.

Skådespelaren Emma Thompson glänser i rollen som högerpopulisten Vivianne Crook. Inte för att det är en nidbild av en ”drag under galoscherna”-politiker utan att för att karaktären är så löjligt och isande bekant.

Man ser henne över hela Europa just nu.

Underhållning till döds, hela tiden

Skildringen i ”Years and years” hur hon och hennes parti Four Star Party växer i opinionen är genuint otäck. Folk som borde veta bättre faller för hennes fåniga retorik ändå. Inte för att de håller med henne utan för att hon är underhållande. Det är roligare att twittra om Vivianne Crooks hårresande citat och ignoranta utspel än att diskutera sakfrågor.

Underhållning till döds, hela tiden.

”Years and years” riskerar kanske att bli en marginell företeelse i dagens gigantiska tv-utbud.

Men jag hoppas inte det. Det finns som sagt bara tre saker att säga om den.

Se den. Se den. Se den.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Av: 

Markus Larsson

Publisert:

LÄS VIDARE

40 tv-serier att streama i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

HBO Max (tidigare HBO Nordic)