Stjärnornas corona-krav – på Spotify

Jill Johnson, Andreas Weise och Little Jinder bland undertecknarna – Kräver streamingjätten på akutfond

Över 4 000 svenska musiker har redan skrivit under uppropet som skapats av förra ”Så ska det låta”-profilen Tina Ahlin.

Louise Hoffsten, Marit Bergman och Andreas Weise finns bland de stjärnor som nu kräver att Spotify upprättar en akutfond – på grund av coronapandemin.

”Detta innebär ett ofattbart hårt slag för Sveriges musiker och artister, de flesta är egenföretagare och vet nu inte när, eller ens om, nästa lön kommer”, skriver undertecknarna.

Pianisten och den förra ”Så ska det låta”-profilen Tina Ahlin har skapat uppropet ”Snart tystnar musiken”, som i skrivande stund samlat över 4 100 underskrifter.

Där kräver en rad artister och musiker att Spotify upprättar en akutfond som artister och musiker kan ansöka om pengar från för förlorad arbetsinkomst.

”Musikbranschen skakas i sin redan bräckliga grund av coronapandemin då konserter och hela turnéer ställs in eller flyttas fram. Detta innebär ett ofattbart hårt slag för Sveriges musiker och artister, de flesta är egenföretagare och vet nu inte när, eller ens om, nästa lön kommer”, står att läsa i uppropet som undertecknats av bland andra Jill Johnson, Andreas Lundstedt, Lisa Nilsson, Louise Hoffsten, Marit Bergman, Little Jinder, och Andreas Weise.

Jill Johnson.
Jill Johnson.
Andreas Weise.
Andreas Weise.

”Ni har nu ett enastående tillfälle”

I uppropet betonar undertecknarna hur musiker och artister ofta ställer upp gratis på välgörenhetsgalor och insamlingar. Nu kräver de pengar tillbaka och specificerar bland annat att Spotify-grundarna tillhör Sveriges allra rikaste personer.

”Företag som Spotify och andra kapitalstarka aktörer, ni har nu ett enastående tillfälle att göra en ovärderlig insats genom en stöd-donation i samarbete med Kulturdepartementet och Konstnärsnämnden till en akutfond där musiker och artister kan söka stöd för förlorade inkomster. En sådan donation kunde inspirera andra att följa ert solidariska exempel”, står att läsa i uppropet.

En talesperson för Spotify skriver i ett uttalande till Dagens Nyheter att företaget upplåter delar av sitt annonslager till regeringar och ideella organisationer:

”Dessa ansträngningar är dock bara början. Vi undersöker också andra sätt att ytterligare utnyttja Spotify-plattformen för goda syften under de kommande dagarna och veckorna”, skriver Spotify till Dagens Nyheter.

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE