Hårda kritiken mot ”Big brother”: Uppmanar till vikthets

TV4 vägrar svara på kritiken

Publicerad:
Uppdaterad:
Ur ”Big brother”.
Foto: TV4
Ur ”Big brother”.

NÖJE

Återigen riktas hård kritik mot TV4:s ”Big brother”.

Tittare menar att temat med hälsovecka uppmanar till vikthets.

”Detta är vansinne. Våra unga, er målgrupp är redan extremt utsatta”, skriver radioprofilen och konstnären Stina Wollter på Instagram.

Det är en tävling inom ramen för hälsoveckan i ”Big brother” som får tittarna att gå i taket. I tävlingen ska två lag tävla om att gå ner en viss mängd i vikt.

”Varför väljer ni att bidra till kropphets i ett sånt här stort program? Finns massa andra utmaningar att välja. Ta ert ansvar. Dessutom när det finns deltagare i huset som lidit/ lider av ätstörningar”, lyder en av många kommentarer på ”Big brothers” Instagram.

”Varför vägrar ni ta emot kritiken ni har fått angående kroppshetsen?”, skriver en annan.

”Gör om, gör rätt”

Flera stora Instagramprofiler har själva gått ut med kritik mot TV4-programmet. Radioprofilen och konstnären Stina Wollter, 55, skriver i ett inlägg:

”Hallå. Ansvar. Eftertanke. Välja vilken sida man står på vad det gäller vikt/kroppshets. Inte bidra till mer skada. Inte bidra till ohälsa. Detta är vansinne. Våra unga, er målgrupp är redan extremt utsatta. Fyll inte på med mer ohälsa. Läs på lite. F y i : Människor dör av ätstörningar. Gör om, gör rätt”.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD

TV4: Ska gå ner en procent i vikt

Enligt TV4 går tävlingen som kritiseras ut på att deltagarna delats in i två lag. Deltagarna ska gå ner exakt en procent av sin totala vikt tillsammans mellan tisdag och torsdag den här veckan. Det lag som kommer närmast en procent vinner och sitter säkert. Deltagarnas individuella vikt har ingen betydelse för tävlingen och redovisas inte. Går de ner mer än en procent riskerar de också att förlora.

Samtidigt har deltagare inne i huset pratat om att kräkas inför vägningen.

Vill inte svara på kritiken

Joel Bendrik, exekutiv producent för ”Big brother”, skriver i ett sms:

”Hälsoveckan kommer innehålla träning, hälsosam mat, mindfulness och samtal om lycka. Vi vill motivera deltagarna till en mer hälsosam tillvaro nu när de suttit i huset ett tag. I dag blir det också nyttig vegetarisk mat för hela slanten!”.

Men han vill inte svara på upprepade frågor om kritiken om att många menar att tävlingen bidrar till vikthets, att det sänder ut ett dåligt budskap till tittarna och om de ska göra några ändringar efter den starka kritiken.

”Vi tar alltid gärna emot feedback från våra tittare”, skriver han som svar.

Publicerad:

LÄS VIDARE