Greta Thunberg

Greta: Väljer hundarna hellre än DiCaprio

Thunberg suckar när kändisarna hör av sig och ”vill hänga”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Politiska ledare och världsstjärnor imponerar inte på Greta Thunberg.

Leonardo DiCaprio, Barack Obama och Arnold Schwarzenegger har flockat kring henne – men för Aftonbladet avslöjar den svenska klimataktivisten vad hon tänker när ännu en kändis hör av sig.

– Jag personligen har inget intresse av att träffa såna personer. Jag har Asperger, jag tycker inte att möten som inte leder nån vart är särskilt roliga.

Hon blir först ut av årets sommarpratare när ”Sommar i P1” drar igång på midsommardagen. Och Greta Thunberg, 17, skrattar till över frågan om vad hon tänker prata om.

– Det blir väl det folk kan vänta sig. Det blir lite klimat och så där.

Du bara skrattar, tycker du att det är en fånig fråga?

– Nej. Självklart tar jag chansen att prata så mycket som möjligt för att försöka öka kunskapsnivån, så folk får veta saker som är avgörande att veta. Men jag kommer att väva in det i historier som jag varit med om själv, berätta om möten jag varit med om, samtal och förklara olika resonemang.

Folk är inte mottagliga för det här just nu

I slutet av mars skrev Greta Thunberg på Instagram att hon trodde sig ha haft corona. Nu säger hon att hon inte vet med säkerhet och betonar att hon känner sig som en av de minst drabbade av pandemin som tvingat folk till restriktioner och isolering över hela världen.

– Jag är väl den som minst kan klaga eftersom jag inte har drabbats över huvud taget av den här pandemin, det finns många som har det så otroligt mycket värre.

Greta Thunberg blir först ut av årets sommarpratare – och den yngsta någonsin.

Men när världens fokus riktar sig mot coronapandemin blir det också svårare att nå ut med klimatbudskapet.

– Alla ämnen tappar ju fokus och intresse, självklart, inklusive klimatet. Det var väl ingen som hade väntat sig något annat. Då får man acceptera det och säga att det går inte, folk är inte mottagliga för det här just nu. I Fridays for future ställde vi in alla inbokade stora strejker och evenemang i början av mars för att vi befinner oss i en kris och då måste man anpassa sig och agera för allas bästa. Men samtidigt försvinner inte klimatkrisen heller.

Det är så många som ringer och tjatar. Jag tackar nej till i princip alla.

Du är 17, fyller 18 år nästa år och har åstadkommit så mycket och varit med om så mycket redan, vad hoppas du ska hända för dig i framtiden?

– Rent konkret så har jag inte åstadkommit nånting. Det enda jag försöker göra är att använda den tid och den plattform jag har för att göra så mycket som möjligt. Det är väl det jag har som mål helt enkelt.

Och fortsätta göra det för att få till konkreta resultat?

– Konkreta resultat kommer man bara få till genom folkbildning och krisinsikt, så det är det jag försöker skapa. Det är så jag och andra i rörelsen kan göra skillnad, att man skapar opinion och ökar kunskapsnivån.

Politiska ledare som Barack Obama, 58, och Justin Trudeau, 48, kungligheter som brittiska kronprins Charles, 71, och världskändisar som Arnold Schwarzenegger, 72, och Leonardo DiCaprio, 45, har flockats kring Greta Thunberg det senaste året.

Det verkar som att du har gjort intryck på dem, men vem har gjort störst intryck på dig?

– Jag vet inte. De som gjort störst intryck på mig är inte världskändisarna eller världsledarna. Det är de som faktiskt gör jobbet, de som kämpar mest och då nästan uteslutande i tystnad. Det är de som har gjort störst intryck på mig.

Greta Thunberg låter sig inte imponeras av varken Barack Obama eller andra kända personer.

Tror du att det ändå har varit viktigt att träffa personer som Leonardo DiCaprio, Obama, att det kan ha en inverkan?

Eh… ja man kan ju se det på olika sätt. Jag personligen har inget intresse av att träffa såna personer. Jag har Asperger, jag tycker inte att möten som inte leder nån vart är särskilt roliga. Det blir bara småprat och så blir det så ytligt. Personligen skulle jag helst avstå från att träffa de här människorna, säger hon och skrattar till.

När de hela tiden ringer och: ”Vi kanske bara kan hänga en dag?” eller så. Och jag tänker: ”Men varför ska vi göra det?”

Det märks att Greta Thunberg är trött på kändisar som vill synas på bild med henne.

– Det är så många som ringer och tjatar. Jag tackar nej till i princip alla. Men så kan man också säga att man kan försöka övertyga dem om att använda sin plattform eftersom vi lever i ett så otroligt kändisfixerat samhälle. Om till exempel nån som Leonardo DiCaprio skulle sluta flyga, inte för att minska sitt eget ekologiska fotavtryck utan för att sända en tydlig signal att vi befinner oss i en kris och att vi måste förändra vårt beteende. Det skulle förändra sättet vi ser på klimatkrisen ganska mycket.

Hon tycker egentligen inte att möten med politiker och företagsledare ger särskilt mycket.

– Att möta världsledare som till exempel statsministrar eller andra personer inom politiken eller näringslivet, det kommer inte göra nån skillnad. För de kan inte göra nånting utan stöd från folket. Så det är via opinion man måste göra det. Men det förändrar väl debatten, det normaliserar rörelsen. Så nånting gör det väl.

Om jag tolkar dig rätt så suckar du mest när ytterligare en känd person hör av sig och vill träffas?

– Ja gud ja! Och när de hela tiden ringer och: ”Vi kanske bara kan hänga en dag?” eller så. Och jag tänker: ”Men varför ska vi göra det?” Då skulle jag mycket hellre vilja vara med mina hundar eller nånting.

Greta Thunbergs ”Sommar i P1” sänds på midsommardagen, lördag 20 juni kl 13:00 i P1.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Daniel Bergman svårt sjuk i MS – släpper självbiografi: ”Behöver tjäna pengar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

Sommar i P1

Fridays for future

Leonardo DiCaprio

Arnold Schwarzenegger

Barack Obama

Prins Charles