Daniel Radcliffe efter anklagelser mot JK Rowling: ”Djupt ledsen”

”Harry Potter”-stjärnan ställer sig mot författaren

Av: Natalie Demirian

Publicerad:

JK Rowling anklagas återigen för transfobi efter flera inlägg på Twitter.

Nu väljer ”Harry Potter”-stjärnan Daniel Radcliffe att visa sitt stöd till transkvinnor.

”Jag är djupt ledsen för den smärta dessa kommentarer har orsakat”, säger han.

Daniel Radcliffe, 30, skriver i en kolumn för hbtq-organisationen The Trevor Project att han är medveten om att hans uttalanden kan tolkas som ett bråk mellan honom och ”Harry Potter”-författaren JK Rowling, 54, men att det inte är vad det hela handlar om.

Håller med kritikerna

”Transkvinnor är kvinnor”, skriver han i texten.

”Varje uttalande som menar att det inte är så raderar transpersonernas identitet och värdighet och strider mot alla råd från professionella vårdgivare som har betydligt mer expertis om ämnet än Jo eller mig”.

Han säger att statistiken över hur många transpersoner och icke-binära som känner sig diskriminerade är ett bevis på hur uppenbart det är att man behöver göra mer för dessa personer, snarare än att ogiltigförklara deras identitet och orsaka ytterligare skada.

”Harry Potter”-stjärnan Daniel Radcliffe.
Foto: Willy Sanjuan / TT
”Harry Potter”-stjärnan Daniel Radcliffe.

”Djupt ledsen”

Daniel Radcliffe skriver också att han hoppas att de som tagit skada av JK Rowlings uttalanden inte låter det förstöra ”Harry Potter”-böckerna för dem.

”Jag är djupt ledsen för den smärta dessa kommentarer har orsakat. Jag hoppas verkligen att det inte gör att det som var värdefullt för er i dessa historier är helt borta nu”.

Twittrade i helgen

Det var i helgen som JK Rowling delade en artikel på Twitter.

Rubriken på artikeln löd: ”Att skapa en mer jämlik värld efter covid-19 för personer som menstruerar.”

”’Människor som menstruerar’. Jag är säker på att det finns ett ord för det. Hjälp mig här”, skrev Rowling ironiskt och exemplifierade med engelska felstavningar av ordet för kvinnor, women.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP
”Harry Potter”-författaren JK Rowling.

Tusentals personer kommenterade inlägget och kallade tweeten för transfobisk och respektlös. Twitter-följarna påpekade också att det finns transpersoner och icke-binära som också menstruerar.

”Tycker inte det är hatiskt”

I flera inlägg därefter twittrade JK Rowling vidare om ämnet.

”Jag ställer mig bakom er om ni skulle bli diskriminerade för att ni är trans. Samtidigt har mitt liv präglats av att vara kvinna. Jag tycker inte att det är hatiskt att skriva så”, skriver författaren.

Hon skrev också:

”Jag känner och älskar transpersoner men att radera betydelsen av kön förhindrar möjligheten för många människor att på ett meningsfullt sätt tala om sina liv”.

Det är inte första gången författaren får kritik för liknande uttalanden.

Publicerad:

LÄS VIDARE