Ernst Kirchsteiger: ”Julen kan vara som ett bröllop”

Drar igång en ny säsong av ”Jul med Ernst”

Öppna dörren, möt andra och ta in naturen.

”Ernsts jul” är förutom tradition för många även en tröst.

– Det har faktiskt hänt att många av ensamhetsskäl säger att de är glada att jag finns där, säger Ernst Kirchsteiger, 62.

Julen är gemenskapens högtid. I alla fall i alla bakböcker, i tv-reklamen och i skyltfönstren.

– Men ensamheten finns överallt och jag tänker att vi kanske borde öppna upp lite. På julen samlar vi gärna familjen men det blir ganska slutet, säger programledaren som är mitt i inspelningen av ”sin” jul, i år på Julita gård i Sörmland.

”Jul med Ernst” har för många tv-tittare blivit en tradition och inte minst för de som inte har någon att fira jul med, berättar han.

”Sång i stämmor”

Genom åren har han stött på många som tycker att julen är en svår tid och som tackat honom för hans julprogram.

– ”Ernst, blir det någon jul i år?” Ibland när jag står och signerar böcker så kan jag få den frågan. Det är verkligen motiverande.

Ett av Kirchsteigers förslag är att gå ut på en lång julpromenad efter all mat.

– Alltid möter man någon som man kan prata lite med eller önska god jul.

I Österrike, där hans egen släkt kommer ifrån, inbegriper jultraditionen ofta umgänge med andra än den närmaste familjen.

– Man möts, dricker glüh-wine och sedan går man på restaurang. Det blir alltid många möten.

Själv tröttnar han aldrig på julhelgen. Han förknippar den med sin barndoms jular i Degerfors, som bestod av ”en rejäl stek, en bättre söndagsmiddag” och mycket sång i stämmor.

– För att vara 62 år är jag glad och stolt över att ha kvar min kreativitet, att jag kan bejaka glädjen över att göra saker till julgranen.

Viktigast att umgås

I årets program får tittarna bland annat tips på hur man med flingsalt kan juldekorera sina fönster, hur man skalar mandariner till rosor och hur man gör den godaste kolan.

Viktigast är ändå att ha någon att umgås med, understryker han.

– Har man bara ett gäng människor i livet som man inte så ofta hinner träffa, boka en träff med dem på ett kafé! Jag tycker att det är dessa informella stunder som man ofta kommer ihåg.

– Julen kan delvis liknas vid bröllop, menar programledaren. En del härliga bröllop han varit på har haft inslag av både katedraler och lipizzanerhästar, andra härliga bröllop har ägt rum på en bakgård och serverat inkokt lax. … Lite så kan julen också fungera. Det handlar om hur den tar i hjärtat.

”Jul med Ernst” sänds tre torsdagar i rad med början i kväll.

Annons: Tips på Julklappar till julklappsspelet för under 100 kr | Aftonbladet
Publisert:

LÄS VIDARE