Björn Ulvaeus

Björn Ulvaeus: Jag är nykter alkoholist

Slutade dricka för 13 år sedan – berättar i Dagens Nyheter

Av: 

Torbjörn Ek

Björn Ulvaeus dricker inte längre alkohol.

Foto: ANDREAS BARDELL

NÖJE

Spriten påverkade hans liv för mycket.

Nu berättar Björn Ulvaeus varför han slutade dricka alkohol – trots att han trodde att det skulle leda till ett liv i tristess.

– Det tog tre kvarts år eller någonting, sedan började sinnen öppna sig och kreativiteten höjdes och allt blev otroligt mycket bättre, säger han till Dagens Nyheter.

Spriten var en del av hans vardag i en bransch där många musiker och artister dricker för mycket. Men Björn Ulvaeus, 75, valde att sluta. Nu berättar entreprenören, miljardären och den forna Abba-stjärnan att han är nykter alkoholist sedan över tio år tillbaka.

– Det är nog tolv, tretton år sedan jag slutade. Jag hade druckit färdigt. Det påverkade mitt liv för mycket. Ja, jag var alkoholist, eller, det är man, man är nykter alkoholist, säger han till Dagens Nyheter.

”Bästa beslutet jag gjort”

I intervjun berättar Ulvaeus för första gången om hur han trodde att valet att sluta dricka sprit skulle leda till ”en grå tillvaro, som tristess varje dag”, men att han ändå tog steget för att få stopp på en destruktiv tillvaro.

– Så då bestämde jag mig, gjorde mig av med det, och det var det bästa beslutet jag gjort i mitt liv. Det tog tre kvarts år eller någonting, sedan började sinnen öppna sig och kreativiteten höjdes och allt blev otroligt mycket bättre, säger Björn Ulvaeus till Dagens Nyheter.

Han säger att han gick i ”något slags terapi” hos en vän för att klara av att sluta med alkoholen. Men att det ändå var den egna insikten som fick honom att sluta. Däremot träffar han fortfarande en psykoterapeut varje vecka, bland annat för att prata om självkänsla.

”En bransch som är så tillåtande”

Ulvaues, som hade enorma framgångar med världsturnéer och listframgångar över hela världen med Abba under 70- och 80-talet, har därefter byggt upp ett imperium som entreprenör, med hotell- och teaterverksamhet, fastigheter och ännu mer musik.

Tillsammans med Abba-kollegan Benny Andersson, 73, har han skapat musikalsuccéer som ”Chess” och ”Kristina från Duvemåla” och Abba-musiken drar fortfarande in mångmiljonbelopp varje år tack vare framgångar med musikalen ”Mamma mia!” och de två filmerna baserade på succén. Med en förmögenhet på 1,5 miljarder kronor hamnade Ulvaeus på 163:e plats över Sveriges rikaste personer på Veckans affärers lista 2019.

Men framgångarna i musikbranschen är också en av anledningarna till att han inte slutade dricka sprit tidigare.

– Jag önskar jag hade gjort det tidigare men det är en bransch som är så tillåtande, det är därför så många artister och musiker får problem med det. Men det går ju sluta och det finns många som har gjort det, massor. Vart du än vänder dig så har de slutat, säger Björn Ulvaeus till Dagens Nyheter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Håkan Hallin: Visste inte om jag skulle vakna upp

ÄMNEN I ARTIKELN

Björn Ulvaeus

Abba

Alkohol

Benny Andersson