Kristallens hederspris postumt till Alsing

Av:  TT

Adam Alsing dog i sviterna av covid-19 i april. Nu hedras han postumt på tv-galan Kristallen genom att tilldelas hederspriset.

"För att han var en sann tv-pionjär som omfamnade allt och alla", lyder motiveringen.

De tv-personligheter som avlidit under året visades i ett kollage under tv-galan Kristallen, men särskild uppmärksamhet ägnades Adam Alsing, som avled i sviterna av covid-19 den 15 april. Tidigare kollegor vittnade om hur de påverkats av beskedet om tv-profilens bortgång.

– Jag är så glad att vi hann göra "Top gear" innan han blev sjuk. Jag kan inte förstå att han är borta, säger Marko "Markoolio" Lehtosalo.

Hederspriset togs emot av Adam Alsings pappa, Rolf Alsing.

– Han förtjänar det här priset och jag är överväldigad av allt gott som har sagts om Adam, säger Rolf Alsing i sändningen.

Inspelad i förväg

Programmet "Svenska truckers" tog hem kategorin årets realityprogram på Kristallengalan. Därmed slog man etablerade program som "Wahlgrens värld" och nya som "Expeditionen".

– Det hade man verkligen inte väntat sig, säger Tove Helgesson, en av lastbilschaufförerna som programmet följer.

Den svenska tv-galan Kristallen hålls i år på Vasateatern i Stockholm. En stor del av galan spelades in i förväg under dagen och programledaren Petra Mede förklarade att det blir annorlunda i år. Närvarande i studion är bara de som är nominerade i varje kategori.

– Vi ställde oss frågan "Ska vi överhuvudtaget ha en Kristallengala i år?" Men vi har märkt under året vilken sammankallande kraft som finns i tv. Dessutom är det så att alla vi programledare och skådespelare har en sak gemensamt: skulder, sa hon i början av sändningen.

"Som en gråsparv"

I stället för tacktal intervjuar Petra Mede vinnarna i en soffa. Sportjournalisten Erik Niva tog hem priset för årets tv-personlighet.

– Det är svårt att prata om sig själv. Jag kommer från Norrland, då är det ännu svårare. Jag känner mig som en gråsparv som bjudits in till påfågelsparaden, säger Erik Niva.

"Bäst i test" tog hem kategorin årets underhållningsprogram. Babben Larsson och David Sundin fick frågan om huruvida de trodde att programmet skulle bli en sådan succé. "Bäst i test" är nominerat i fyra kategorier under kvällen.

– Vi fick göra fyra provprogram. Jag skrattade högt när jag såg den engelska förlagan till programmet så man visste ju att det skulle bli roligt. Men man vet aldrig om det blir en succé, säger Babben Larsson

Rörd till tårar

Bland förhandsfavoriterna finns även serierna "Älska mig" och "Kalifat", som är nominerade i flera kategorier. Den förstnämnda tog hem kategorin årets tv-drama. Seriens skapare, regissör och huvudrollsinnehavare Josephine Bornebusch fällde en tår och förklarade sedan:

– Det här är en serie jag jobbat på under tio år fram och tillbaka. Det hade kunnat bli platt fall för mig om det inte hade blivit bra, säger hon.

Det har framkommit en del kritik mot galan i år. Kritiken gäller bland annat att dramaserier kan nomineras i få kategorier jämfört med andra typer av program. Flera aktörer i branschen har höjt rösterna och krävt modernisering, bland annat anser man att galan borde släppa in fler yrkeskategorier och även nominera birollsskådespelare.

Publisert:

LÄS VIDARE