Ricki Lake: Därför har jag rakat av mig håret

Stjärnan öppnar upp om kampen

Ricki Lake, 51, är redo att dela med sig av sin hemligt.

I ett långt inlägg på sociala medier berättar stjärnan att hon har rakat av sig håret – och om anledningen till förändringen.

”Jag har kämpat mot håravfall under större delen av mitt vuxna liv”, skriver hon.

Ricki Lake, 51, till vänster.
Ricki Lake, 51, till vänster.

Ricki Lake vill starta det nya året med att känna sig fri.

Därför väljer skådespelaren och den tidigare pratshowvärden att visa upp att hon har rakat av sig håret, och berättar i ett långt inlägg på sociala medier om varför.

”Först och främst, jag är inte sjuk (tack Gud). Jag har ingen medelålderskris, inte heller har jag ett psykiskt sammanbrott, men jag har lidit. Lidit i främst tystnad till och från i nästan 30 år. Jag är äntligen redo att dela med mig av min hemlighet. Jag har kämpat mot håravfall under större delen av mitt vuxna liv”, inleder hon inlägget.

”Självmordsbenägen”

Ricki Lake berättar vidare om hur smärtsamt, pinsamt, läskigt och deprimerande det har varit och att nästan ingen i hennes liv, inte ens hennes psykologer, har vetat om hur mycket djup smärta och trauma håravfallet har orsakat henne.

”Det har funnits ett par tillfällen där jag till och med har känt mig självmordsbenägen på grund av det”.

Ricki Lake spelade Tracy Turnblad i originalversionen av filmen ”Hairspray” 1988, och hon menar att hennes hår aldrig blev densamma efter hur håret behandlades under inspelningen.

Hon skriver också att hon tror att hennes håravfall beror på många olika faktorer, så som jojo-bantande, hormonella preventivmedel, graviditeter, gener, stress, hårbehandlingar och mer.

Efter flera läkarbesök och behandlingar mot håravfallet kunde det tillfälligt bli bättre, men sedan tappade hon alltid håret igen.

”Behövde bli fri”

Efter hennes senaste viktnedgång tappade hon rejält med hår, och nu bestämde hon sig för att det räcker med att försöka gömma det.

”Jag behövde bli fri. Fri från att underhålla håret var tionde–tolfte dag där mitt tillagda hår behövde dras åt (ibland smärtsamt) och mitt gråa hår behövde färgas. Jag kände att jag var en slav till detta underhållsschema. Jag lämnade inte stan i längre än tolv dagar på grund av detta”.

Ricki Lake avslutar inlägget med att skriva att hon nu känner sig fri, modig och vacker. Hon kommer även framöver att någon gång då och då välja att bära peruk, men då bara för skoj skull, inte för att dölja något.

”Från 2020 och framåt vill jag vara äkta”.

Genom att öppna upp hoppas hon nu kunna hjälpa andra personer som går igenom något liknande.

Ricki Lake
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN