SVT:s ”Sommarlov” anmält efter kokainlåt

Upprörda föräldrar till Granskningsnämnden: ”Kommer inte låta mina barn se detta program mer”

Suzi P:s medverkan i SVT:s ”Sommarlov” har anmälts till granskningsnämnden.

Totalt har 30 anmälningar mot hennes framförande av låten ”Shunon” kommit in på måndagseftermiddagen.

– Vi diskuterar nu mycket internt om det var rätt att ha med den här låten, säger Petter Bragée, programchef SVT Malmö.

Flera upprörda föräldrar har anmält SVT:s populära barnprogram ”Sommarlov” till Granskningsnämnden efter artisten Suzi P:s, 16, medverkan i fredagens program:

”I programmet som vänder sig till barn och ungdomar fick vi höra Suzi P framföra en låt som romantiserar brottslighet såsom rån och skattebrott. Jag anser inte att det är lämpligt för barn att lyssna på den typen av budskap”, skriver en av anmälarna till Granskningsnämnden.

30 anmälningar

Låten ”Shunon” är en kärlekslåt där Suzi P rappar om att personen hon är kär i inte bryr sig om han får fängelse, hon beskriver honom som någon hon ”kan göra rån för” och använder öknamnet ”aina” om polisen. Några av textraderna som tv-publiken reagerat på i ”Sommarlov” är också:

”Han lever livets anarki
Kör stadig bil och är skattefri
Denna mannen han payar cash
För han har ett fett stash”

Totalt hade det kommit in 30 anmälningar till Granskningsnämnden på måndagseftermiddagen.

”Tycker detta är skandal och kommer inte låta mina barn se detta program mer”, skriver en av anmälarna.

Kokain i refrängen

I programmet framförde Suzi P en specialversion av låten, men i den som finns tillgänglig på Spotify och Youtube lyder refrängen:

”Han är fin han är min, yeah
Men han sniffar kokain
Men jag skiter i så länge han är min, yeah”.

Redan under inspelningen av avsnittet reagerade föräldrar i publiken och hörde av sig till Nöjesbladet:

– Vi föräldrar stod som fågelholkar och fattade ingenting. Så googlade jag texten och ser att låten handlar om kokain, sa en förälder då.

Petter Bragée är programchef för SVT Malmö och ansvarig för ”Sommarlov”. Han välkomnar anmälningarna till Granskningsnämnden.

– Jag tycker att det är bra att föräldrar och andra vuxna är engagerade i barns mediekonsumtion och att de låter oss veta vad de tycker och att de anmäler till Granskningsnämnden när de anser det befogat, säger han via mejl.

Interna diskussioner på SVT

Kritiken handlar bland annat om att låten ”romantiserar brottslighet som rån och skattebrott” och att det skulle vara olämpligt i ett program som riktar sig till barn, vad säger du om det?

– Vi diskuterar nu mycket internt om det var rätt att ha med den här låten. För att den handlade om mycket som barn inte kan relatera till. Med detta sagt, jag anser inte att låten tar ställning för brottslighet. Jag tror heller inte att barn uppfattar popmusikinslag som instruktioner från ”Sommarlov”. Vi har genom åren haft med många artister och låtar som inte vänt sig till direkt till barn. Med detta sagt tycker jag att frågan om den här låten var helt rätt i programmet är förståelig. Och vi tar med oss de reaktioner vi fått inför framtida låtbokningar.

Nöjesbladet har sökt Suzi P via hennes manager, men de har avböjt att kommentera. Nöjesbladet har också sökt Suzi P:s skivbolag med frågor om hur de tänker kring att marknadsföra Suzi P:s musik i ett barnprogram.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE