Ledtrådar till Harrys öde i nya boken

Publicerad:
Uppdaterad:

Rowlings: Skarpögda läsare kommer att hitta dem

Bävar för tiden efter Potter J.K. Rowlings har blivit rik på Harry Potter-böckerna. Nu återstår en bok att skriva – och Rowlings har redan tjuvstartat.
Foto: AP
Bävar för tiden efter Potter J.K. Rowlings har blivit rik på Harry Potter-böckerna. Nu återstår en bok att skriva – och Rowlings har redan tjuvstartat.

I de sista sidorna av Harry Potter och halvblodsprinsen döljer sig ledtrådar till nästa bok.

Det säger J.K Rowlings – som fasar att skriva färdigt den sjunde och sista boken.

Sedan Rowling presenterade Harry och hans kamrater på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom har det gått bra för henne. Hon är nu inte bara rikast i England utan också den rikaste författaren någonsin, med en uppskattad förmögenhet på drygt 1 miljard dollar, motsvarande 7.8 miljarder svenska kronor, uppger AP.

Läste ur boken för utvalda barn

Rowlings säger att hon saknar inte mycket, men minns hur det var när hon kunde vara anonym.

– Jag kommer aldrig igen att kunna smita in obemärkt på ett kafé, sitta i min egen lilla värld utan att någon vet vad jag gör, säger hon.

Rowlings blev nyligen intervjuad av 14-årige Owen Jones vid en sammankomst för särskilt utvalda barn där Rowlings läste från det sjätte kapitlet i den senaste boken ”Harry Potter och halvblodsprinsen”.

– Skarpsynta läsare av den här boken kommer att hitta ledtrådar om nästa bok i de sista sidorna, säger hon.

De senaste femton åren har hon levt med Harry Potter och sett honom växa upp, och nu närmar det sig slutet på sviten om den lille trollkarlen.

– Jag fasar för det på sätt och vis. Jag älskar att skriva böckerna och det kommer att bli en chock för mig, även om jag vetat om att det kommer ta slut de senaste 15 åren, säger hon.

Vill gärna skriva under pseudonym

Innan Rowling börjar skrivandet av den sjunde och sista boken kommer hon att ta ledigt och vara med sin sex månader gamla dotter Mackenzie Jean. Men hon har tjuvstartat arbetet, skriver AP.

– Jag har jobbat lite med den och jag gör fortfarande lite här och där. Men jag har fortfarande ett väldigt litet barn och jag kommer nog inte att börja skriva ordentligt förrän nästa år, säger hon.

Under intervjun fick Rowling frågan om hon kunde tänka sig att skriva andra böcker som inte handlade om Harry Potter.

– En pseudonym känns väldigt lockande. Då skulle jag känna mindre press och jag kan skriva vad jag vill, säger hon.

Therese Holmberg

Publicerad: