Grundare till Pink Floyd död

Rickard ”Rick” Wright, grundare av Pink Floyd, har avlidit efter en kort tids kamp mot cancer.
Rickard ”Rick” Wright, grundare av Pink Floyd, har avlidit efter en kort tids kamp mot cancer.

Richard Wright, som var en av grundarna till rockbandet Pink Floyd, har dött efter en kort tids kamp mot cancer.

Pink Floyd 1967 Roger Waters, Nick Mason, Syd Barrett och Richard Wright.
Pink Floyd 1967 Roger Waters, Nick Mason, Syd Barrett och Richard Wright.

Detta uppger Wrights talesman, Doug Wright, på måndagen.

Richard Wright, som blev 65 år, var med och grundade Pink Floyd. Där var han bandets organist, men skrev även några av Pink Floyds stora låtar, så som ”The Great Gig In The Sky” and ”Us And Them”. Bandets epokgörande album ”Dark Side of the Moon” låg i över ett decennium på USA:s Billboard-lista.

Lämnade gruppen

Wright, som kallades Rick i början av sin karriär, lämnade bandet i början av åttiotalet efter ett bråk med Roger Waters, men återvände ett par år senare och var med på albumet ”The Delicate Sound of Thunder”.

1994 släppte Pink Floyd sitt sista studioalbum ”The Division Bell”. 2005 återförenades hela Pink Floyd för första gången på 24 år, då de uppträdde på en Live 8-konsert i Hyde Park i London.

Pink Floyd tilldelades Polarpriset tidigare i år, med bandmedlemmarna Roger Waters och Nick Mason på plats i Stockholm. Då menade de att ännu en återförening skulle kunna vara möjlig om alla i bandet vill det samtidigt.

”Kommer att saknas fruktansvärt”

Richard Wrights talesman säger i ett uttalande att Wrights familj har bett att deras privatliv ska respekteras, då detta är en mycket svår tid. Han uppger inte vilken form av cancer Wright har avlidit i, men att organisten gick igenom en kort tids kamp av sjukdomen.

– Jag vet inte vad man ska säga annat än att han var en så vacker, mild, äkta man och kommer att saknas fruktansvärt av så många som älskade honom, skriver David Gilmour på sin hemsida och tillägger:

– Och det är många människor. Fick han inte den högsta, längsta omgången av applåder i slutet av varje show 2006?

Källor: TT, BBC, Herald Tribune, Wikipedia, davidgilmour.com

Publisert: