Mejla

Jens Peterson

Starka kvinnor tar över på Berlins filmfestival

NÖJE

Jens Peterson om årets upplaga av prestigeeventet

BERLIN Det är de starka kvinnornas år på filmfestivalen.

Svenska tonårshäxor ska rädda världen i ”Cirkeln”. Nicole Kidman som upptäckresande pionjär och Cate Blanchett i dubbla roller. En modern Askungen …

Och så 50 nyanser av omdiskuterade sexlekar.

Årets filmfest invigdes på torsdagen med Juliette Binoche som upptäcks­resande vid Nordpolen 1908. Isobel Coixet har gjort dystra dramat ”Noboy wants the night”. Josephine Pearyär en rik New York-kvinna som tror sig överlägsen naturen och innuiterna men får en brutal upplevelse.

Även Nicole Kidman ger sig ut på farliga resa i dagens premiär ”Queen of the desert”, också den en historia byggd på verkligheten.

Berlin blir först med att visa ”50 shades of Grey”. Dramat om hur unga Anastasia Steele upptäcker sex och njuter av att domineras, bygger på bokserien av Erika James och regisaseras av Samantha Taylor-Wood. Att böckerna sålt 100 miljoner exemplar runt världen skapar nyfikenhet kring ­filmen.

Men det finns bättre böcker. Svenska till exempel.

Svensk världspremiär

Levan Akins ”Cirkeln” får sin världspremiär här i Berlin. Den första av de tre läsvärda sagorna av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg om magi i Engelsfors.

Fler svenska utvalda festivalfilmer är ”Flocken” och ”Min lilla syster”, båda med kvinnliga regissörer. Bitte Andersen har gjort ”Dyke hard”, en svensk action­komedimusikal om ett ­lesbiskt hårdrocksband.

Helen Mirren har huvudrollen i ”Woman in gold”, och Charlotte Rampling i ”45 years”. Franska Lea Seydoux (”Blå är den varmaste färgen”) har titelrollen i en ny version av ”En kammarjungfrus dagbok”. En annan dagbok skrivs i ”Diary of a teen­age girl”. Där har Alexander Skarsgård och Kristin Wiig stora roller. Flicka blir ihop med mammans kille i San Francisco på 1970-talet.

Askungens comeback

Cate Blanchett och Natalie Portman är med i Terence Malicks ”Knight of cups” mot Christian Bale.

Det är klart att festivalen sätter ljuset även på intressanta män, som Martin Luther King i ”Selma”. Jag är nyfiken på hur Beach Boys-geniet Brian Wilson tolkas i en spelfilm, och vad Ian Mckellen gör av en åldrad Sherlock Holmes.

Verkliga hjältar och livskraftiga påhittade figurer.

Filmfestivalen avslutas nästa helg med en gammal saga i nya kläder.

Lily James (”Downton ­abbey”) är den nya Askungen i ”Cinderella”, regi Kenneth Branagh och med Stellan Skarsgård som adelsman. Cate Blanchett ser lovande otäck ut som den elaka styvmodern, och Helena Bonham Carter spelar den magiska goda fén.

Mycket kvinnokraft på en gång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet – handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jens Peterson