”Hans mamma sydde scenkläderna”

NÖJE

Så många plus får artisternas kläder i Melodifestivalfinalen

Vi är inga modelejon. Och struntar fullständigt i om schlagerstjärnorna följer trender på catwalken i New York.

Men, vi kan schlager.

Därför plussar Nöjesbladets expertduo Tobbe Ek och Helena Trus årets scenkläder.

Samir & Viktor

Samir & Viktor
TRUS: Jag är förvånad över att Samirs vita tröja inte hänger nere vid smalbenen, med tanke på att han drar cirka 35 gånger i den under tre minuter...
TOBBE: Gillar budskapet ”sluta näthata” tryckt på ryggen, men klädmässigt känns det som en klassfest på högstadiet.

JTR

TOBBE: Visst, det här är helt okej för för pojkband-i-svartvitt-genren. Det är bara det där lilla ordet svartvitt som får mig att gäspa.

TRUS: De låter som 5 seconds of summer, har frisyrer som One Direction men klär sig bättre än vad pojkbanden brukar. Efter all tv-tid i X-Factor har de lärt sig ett och annat om scenkläder.

Dina Nah

TRUS: Hon har slagit alla rekord i kreationer på festerna under turnén, därför hade jag velat se Dinah gå lite mer wild and crazy även på scenen.

TOBBE: Jag gillar det här, men Trus håller ner betyget och jag kan acceptera det eftersom det återigen är en kreation i vitt, Dessutom försvinner Dinah lite bakom sina testosteronstinna ”vägg av sex”-dansare.

Jon Henrik Fjällgren

TOBBE: Äntligen lite färger! Och jag gillar att Jon Henrik toppade outiften till finalen. Folkdräkt är oftast mer kitsch än snyggt, men Jon Henrik bär upp den med stolthet och det funkar.

TRUS: Han satte mamma på att sy i hop denna midnattsblå rock till finalen, som ska symbolisera norrsken. Lika vackert som poesi. 

Jessica Andersson

TRUS: Så långt ifrån skandalshortsen man kan komma. Sobert, vackert - och jag pustade ut när jag såg att Jessica inte fått för sig att klippa upp slitsen ännu mer...

TOBBE: Se och lär, för så här gör man en balladklänning i schlagern. Ta 3000 stenar och brodera en figursydd guldbrynja, förläng med skirt tyg till marken men slitsa högt så benen garanterat syns när fläkten går i gång. Nu är klänningen dessutom förlängd med en meter släp.

Måns Zelmerlöw

TOBBE: Jag förstår att numret ska stå i centrum här, men jag tycker att Måns klädval är trist till förbannelse. Mitt enda plus går till att tröjan framhäver Måns vältränade överkropp, men jag gissar att du höjer betyget rejält Helena?

TRUS: Självklart! Visst, lite alldagligt för schlager kanske, men en kavaj och fluga på det här och tittarna hade gett Måns ett eget paraply att sväva med tillbaka till klädkammaren.

Linus Svenning

TRUS: Tja, det här är vad du skulle ha på dig en lugn tisdagskväll Tobbe, men det är nog precis det publiken gillar. Linus är killen next door.
TOBBE: Linus försökte sig på den här myskväll-stilen redan förra året så han är nog väl förberedd på bottenbetyget, sorry grabben.

Isa

TOBBE: Jag hade velat att Isa vågade ännu mer. Med en färgexplosion istället för det vita så hade jag jublat. Det kunde du väl ha bjudit på i finalen, Isa?
TRUS: Som ett bubbelgum, men som aldrig tappar smak. Visst osar det Disney-stjärna på långa vägar, men Isa har landat precis där hon ska vara. 

Magnus Carlsson

TRUS: Det blev ramaskri när Jessica Andersson klippte av shortsen 2006. Men här skulle några saxtag göra susen för att klippa av det där snedskurna som sticker fram.

TOBBE: Äsch, det är ju de urcoola sneda delarna i kostymen som gör hela outfiten, men tyvärr försvinner de i allt det svarta annars hade jag slagits för ett högre betyg.

Eric Saade

TOBBE: Klassiskt pojkbandsvitt passar på snygga Eric, men det känns lite väl tryggt. Jag hade hoppats att han skulle det i finalen med lite detaljer i färg.

TRUS: Med risk för att låta som modefolket - men helvitt vintertid är ju helt rätt. Saade har kastat pojk-skinnjackan och tagit sin outfit till nästa nivå. Schnyggt!

Mariette

TRUS: Älskar att hon tagit tyg-mania till nästa nivå. Nu med 35 meter svart släp. Jag pustar ut varje gång Mariette står kvar på scenen efter att fläkten har gjort sitt. 
TOBBE: Ja, tänk om det här hade varit i olika blå, lila och röda nyanser, då hade Miss Li-kreationerna lyft högre än jättesläpet i Carola-fläktarna.

Hasse Andersson

TOBBE: Pågarna och töserna på scenen bara väntar på att få fortsätta på höskullen, men först ska Hasse tralla färdigt i sin finkavaj.

TRUS: Jo, jag förstår grejen. Loge, töser och hö på obekväma ställen. Men för mig känns det här mer revy på buskisscenen på Fjäderholmarna än Melodifestivalen.

Hela resultatet

1. Måns Zelmerlöw – Heroes (288p)

2. Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne leam frijje) (139p)

3. Mariette – Don’t Stop Believing (102p)

4. Hasse Andersson – Guld och gröna skogar (78p)

5. Eric Saade – Sting (77p)

6. Linus Svenning – Forever Starts Today (59p)

7. Isa – Don’t Stop (56p)

8. Samir & Viktor – Groupie (49p)

9. Magnus Carlsson – Möt mig i Gamla stan (28p)

10. JTR – Building It Up (25p)

11. Jessica Andersson – Can’t Hurt Me Now (23p)

12. Dinah Nah – Make Me (La La La) (22p)

ARTIKELN HANDLAR OM