Nicole Kidman bästa skådespelerska

NÖJE

Fick engelskt filmpris ikväll

1 av 2 | Foto: Nicole Kidman fick pris för bästa skådespeleri.

Nicole Kidman utsågs till bästa skådespelerska på Orange British Academy Film Awards - Storbritanniens motsvarighet till Oscarsgalan.

En mycket smal och blek Nicole Kidman tog emot priset för sin roll i filmen "The Hours", regisserad av Stephen Daldry, på söndagen på Odeon Leicester Square Cinema.

"The Hours" med Nicole Kidman hade 11 nomineringar men tog bara hem ett pris.

Catherine Zeta-Jones fick priset för bästa kvinnliga biroll för sin roll i musikalfilm "Chicago" där hon spelade mot bland andra Richard Gere.

Den höggravida skådespelerskan som fullkomligt strålade kom till galan tillsammans med sin make Michael Douglas. Barnet väntas födas inom de närmaste veckorna. Paret som sedan tidigare har ett barn tillsammans, kommer sedan i slutet av året att spela in en film tillsammans.

- Jag har sådana hormonsvängningar så om jag börjar gråta så snälla, ta mig av scenen, sa en tårögd Catherine Zeta-Jones.

"Chicago" fick även pris för bästa ljud men blev inte den skräll som väntades. "Chicago" och "Gangs of New York," hade tillsammans 24 nomineringar.

"Pianisten" - bästa film

Den högt ansedde Daniel Day-Lewis, känd från bland annat "Ett rum med utsikt" fick pris som bäste manlige skådespelare för sin roll i "Gangs of New York".

Christopher Walken fick pris för bäste manlige biroll i "Catch Me If You Can".

Roman Polanskis film "Pianisten" som handlar om en ung polsk musikers kamp att övervinna förintelsen, vann överraskande priset som bästa film.

Roman Polanski blir i år 70 år och är en av veteranerna inom filmbranschen. Han utsågs även som bäste regissör.

"Tala med henne" Fick två priser

Spanske Pedro Almodovars film "Tala med henne" fick pris som bästa utländska film och även för bästa manus.

"Sagan om de två tornen" var den filmen som fick flest priser - nämligen tre. Ett för bästa specialeffekter, ett för kostymerna och sedan specialpriset "Orange Film of the Year", sponsrat av teleföretaget Orange. Det priset går till den mest populära filmen i Storbritannien under det gångna året.

Susanna Vidlund