Highlights debut – en kanonplatta

NÖJE

Dansbandsåret 2005 börjar starkt.

Därför känns det extra bra att redan nu få plocka fram stora fempluskanonen.

Highlights färska album ”Highlights” (ER Records) är en av de bästa debutplattorna med ett svenskt dansband genom tiderna.

Flickornas nye idol Andreas Wistrand slog igenom i den senaste säsongen av ”Fame Factory”. Kort därefter dök han upp som sångare i dansbandet Highlights, som snabbt fi ck skivkontrakt med schlagerkungen Henrik Sethssons bolag ER Records.

Nu debuterar kvintetten med en skiva som formligen ryker av spelglädje, hunger och lust att erövra dansbands-Sverige. ”Highlights” är den bästa debut jag hört med ett svenskt dansband sen Sound Express släppte ”Vi är, vi fi nns” hösten 1999. De enda övriga stora debutplattor, som belönats med Aftonbladets högsta betyg, är Fernandoz ”Dina ögon svarar ja” och Candelas ”Candelas vita” (båda 1995).

Det fi nns betydande röstmässiga likheter mellan Andreas Wistrand och Magnus Carlsson. ”Highlights” är den skiva som Barbados aldrig följde upp femplushyllade ”Världen utanför” från 2002 med. Här fi nns samma fi ngertoppskänsla för hållbara melodier och arrangemang, och samma innerliga temperament.

Rakbladsvass dansbandspop varvas med enorma hjärtekrossarballader och rena kulturgärningar i form av återupplivningar av två schlagerlåtar – Shakin’ Fredriks ”Fem i tolv” från 1986 och Johnny Logans vinnarlåt ”Hold me now” från 1987.

Albumet bjuder på en klockren öppningstrio med Barbados- poppiga ”Jag stannar i natt”, pojkbandsdoftande ”Unmistakable” och en superfräck ”Fem i tolv” med en blåssektion som lyfter taket. Shakin’ Andreas!

”I’ll give you a mountain” är en gospelfärgad ballad, skriven av Henrik Sethsson och Stig Lindell, att bära med sig nära hjärtat och värmas av dessa kolsvarta nätter. Urladdningen är förkrossande stark. ”Har du ångrat dig”, ”Kommer du ihåg” och ”Som av eld” är högklassig dansbandspop med drag av Barbados, Friends och Date, medan Thomas G:sons och Tord Johanssons ”Ingen som hon” är det närmaste traditionell dansmusik Highlights vågar sig den här gången. Och Ronan Keating-osande ”Still one up on love” är så sockersöt och lättnynnad att den borde bli en jättehit.

Håll utkik efter Highlights i år!

Christina Lindbergs första soloplatta på fl era år släpps om några veckor. Tredje singelsmakprovet är countryinfl uerade ”Tutu” (Mariann). Det är det rockigaste singelsläppet hittills från den populära sångerskan. Kommande albumet har föregåtts av singlarna ”Tills vägen tar slut” (Mariann) i februari 2004 och ”Na na

na” (Mariann) i augusti 2004. Ställd bredvid den mjuka dansbandscountryn i ”Tills vägen tar slut” och den frejdiga livsglädjen i ”Na na na” framstår nya ”Tutu” som det svagaste kortet i en annars stark hand.

Det är lite förvånande eftersom mannen med guldfi ngrarna, skivproducenten Martin Klaman, fi nns med bland låtskrivarna.

Men jag ser med spänning fram mot slutresultatet. Det är mycket möjligt att bitarna faller på plats på det färdiga albumet.

Bäst just nu

Michael Nystås