Astrid Lindgrens dotter kritisk till filmen om sin mamma

Hade Astrid Lindgren levt hade filmen Unga Astrid aldrig blivit av. Det menar Astrid Lindgrens dotter, som är starkt kritisk till filmen.

– Hon hade känt en enorm ovilja, säger Karin Nyman till Tidningen Vi.

Spelfilmen Unga Astrid går snart upp på biograferna i Sverige. Där beskrivs Astrid Lindgrens liv i unga år och filmen handlar till stor del om perioden innan Lindgren blev känd och till viss del om tiden kring hennes första graviditet.

Astrid Lindgren blev med barn med en äldre man och födde sitt barn i Köpenhamn för att undvika en skandal.

I en intervju av Stina Jofs i Tidningen Vi, riktar Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman hård kritik mot att det är just det som filmen kretsar kring.

– Hade mamma varit i livet hade hon aldrig uppmuntrat tillkomsten av denna film. Är det något jag vet, så är det just det, säger hon i en stor intervju i Tidningen Vi.

Vill visa Astrid Lindgrens kärlek

Regissören Pernille Fischer Christensen säger i Tidningen Vi att de arbetat med research om filmen i flera år. Målet var att skapa en film där man kan känna Astrid Lindgrens kärlek och hennes förmåga att med enkelhet berätta om svåra ämnen som liv och död.

– Det är kvinnor som Astrid, deras livsval och konstnärskap, som har banat väg för de liv vi kvinnor kan leva i dag. Det är så viktigt att vi kommer ihåg de kvinnliga föregångarna, att vi förstår varifrån vi kommer för att förstå våra egna liv och vad vi måste värna om, säger hon till Tidningen Vi.

”Hade aldrig kunnat göras när mamma levde”

Det är inte filmen i sig eller skådespelarna som Karin Nyman opponerar sig emot, utan att den tar upp en så privat del av hennes mors liv. En tid i livet som Astrid Lindgren inte pratade om – inte ens med sina barn.

– Då begriper ju var och en att det ska till mycket konstnärlig frihet för att över huvud taget kunna bli någon berättelse om unga Astrid. Den här filmen hade aldrig kunnat göras medan mamma levde, säger Karin Nyman i Tidningen Vi.

Hon tar som exempel filmer om Winston Churchill och Björn Borg där deras prestationer och skapande står i fokus. Men när Astrid Lindgren ska skildras är det hennes privatliv, 20 år innan hon blev berömd, som får ta plats, menar Karin Nyman.

– Det är principen som är viktig. Hade Astrid velat visa denna del av sitt liv hade hon haft alla möjligheter att göra det i skrift eller tal, i filmer eller pjäser, men hon valde att bevara just den här perioden för sig själv. Det respekte­rades så länge hon levde, säger hon till Tidningen Vi.

Karin Nyman talar ut i tidningen Vi.
Karin Nyman talar ut i tidningen Vi.

Tackade nej till dialog om filmen

Lars G Lindström, som har producerat filmen, är nöjd med resultatet och tycker att det är en fin film om Astrid Lindgrens liv.

– Man kan inte uttala sig om vad en avliden människa tycker och känner. Hon kanske inte alls hade skämts för att hon varit ensamstående mamma. Om Astrid hade levt idag tror jag inte att hon hade skämts över att hon klarade det, säger Lars G Lindström.

Enligt honom bjöds Karin Nyman in till en dialog om filmen men tackade nej.

Lars G Lindström har producerat Unga Astrid tillsammans med Maria Dahlin och Anna Anthony.
Lars G Lindström har producerat Unga Astrid tillsammans med Maria Dahlin och Anna Anthony.

”Ett konstnärligt val”

Idén till filmen föddes när Pernille Fischer Christensen såg en bild på Astrid tillsammans med sin son i Stockholm. Pernille började forska i Astrid Lindgrens unga liv och inspirerades av hennes styrka, berättar Lars G Nilsson, producent.

– Det är ett konstnärligt val att berätta om hennes unga liv och de livshändelser som vi tror formade Astrid Lindgren. Det är Pernilles vision. Det är en konstnär som berättar om en annan konstnär, säger Lars G Nilsson.

Aftonbladet har varit i kontakt med Karin Nyman som avböjer att kommentera filmen vidare. Tidningen har sökt Pernille Fischer Christensen som inte är tillgänglig.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN