Anne Lundberg

SVT stoppade Anne Lundberg

Ville begå möjligt brott i nya serien

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Anne Lundberg ville – men SVT sa nej.

Därför fick andra personer utföra det möjliga brottet i nya serien ”Maträddarna”.

– Det här har aldrig prövats juridiskt och på SVT får man faktiskt inte göra olagligheter eller bidra till olagligheter i tv, säger Anne Lundberg.

I SVT:s nya serie ”Maträddarna” ska Anne Lundberg, 52, tillsammans med Paul Svensson, 43, visa hur vi kan få ordning på det stora matsvinnet i Sverige, där en tredjedel av all mat som produceras kastas som sopor.

– Vad jag är mest förvånad över är att man faktiskt kan äta allting, säger Anne Lundberg.

– Man kan äta både löken och lökskalen, man kan faktiskt använda både kaffet och kaffesumpen, vi bakar knäckebröd på kaffesump.

Ville – men stoppades av SVT

Men SVT stoppade Anne Lundberg från att rädda en stor mängd mat i serien.

Den folkkära programledaren ville prova på så kallad ”dumpstring”, eller containerdykning, där man länsar sopcontainrar på utrensade varor som slängts av matbutiker.

Men i klipp från programmet som under tisdagen visades på SVT:s höstpresentation säger hon rakt in i kameran att hon inte får. Hennes chefer på SVT har stoppat henne.

– Jag fick inte dumpstra för SVT, faktiskt. Jag ville det. Vi var ute en hel natt och gick till containrar bakom butiker och hittade sjukt mycket mat, säger hon till Nöjesbladet.

”Aldrig prövats i domstol”

I stället för att själv länsa sopcontainrar fick tv-teamet nöja sig med att dokumentera en erfaren containerdykare som på en och samma natt hittade mängder med delikatesser som kallrökt lax, kalixlöjrom och västerbottenost.

Blev du besviken över att du inte fick?

– Jag hade gärna dumpstrat. Lite containerdiving hade inte alls varit fel.

Vem var det som sa nej?

– Det är ju därför att det här har aldrig prövats juridiskt. Det har aldrig varit en dom i domstol och på SVT får man faktiskt inte göra olagligheter eller bidra till olagligheter i tv.

”Jag tycker verkligen att man ska”

Då vågar du inte uppmana någon annan till att göra det heller, trots allt ni hittade?

– Det vågar jag absolut göra. Det är klart att man ska äta den mat som finns. Butikerna vill ju inte slänga mat, de vill ju sälja men det de inte kan sälja slänger de. Och det är väl mycket bättre att den maten kommer till nytta och glädje. Så absolut, jag tycker verkligen att man ska dumpstra, säger Anne Lundberg.

Men hon lägger till en rejäl brasklapp:

– Men inte klippa upp lås eller bryta sig in eller förstöra utan ta all mat som ni hittar i de containrar som finns ute på allmän mark.

”Maträddarna” börjar sändas i SVT i november.

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Janne Josefsson: ”Ibland har jag gått för långt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Anne Lundberg

Paul Svensson

SVT, Sveriges Television