Väljer Norge – före Hollywood

NÖJE

Tuva Novotny: För mig är framgång ett hem och en familj

1 av 3 | Foto: SUGEN PÅ REGI I kväll är det premiär för den norska komediserien ”Dag” med Tuva Novotny, 31, i en av huvudrollerna. Hon har även varit med och regisserat. ”Under andra säsongen fick jag regissera ett helt avsnitt så nu har jag fått blodad tand på det”, säger hon.

Rollen mot Julia Roberts kunde ha blivit Tuva Novotnys inträdesbiljett till Hollywood.

I stället blev det norska tv-serien ”Dag”, med start i SVT i kväll.

– Det är det mest intressanta manus jag någonsin läst. Och så har jag fått regissera också, säger hon till Nöjesbladet.

Det var i höstas som den 31-åriga svenska skådespelerskan dök upp på biograferna i en rätt stor roll mot Julia Roberts i dramat ”Lyckan, kärleken och meningen med livet”.

Många skulle nog försökt smida medan järnet var varmt och köpt flygbiljett till Los Angeles direkt. När jag frågar Tuva Novotny om hon är avundsjuk på Julia Roberts position i filmvärlden, kommer svaret spontant:

– Nä, fy f... nä, filmen blev snarare en tankeställare. Alltså, Julia Roberts var ett megaproffs att jobba med. Men allt runt omkring, då insåg man hur bra vi har det här hemma.

Gigantisk succé

– Jag har agent och manager och får manus från Los Angeles. Men ska man lyckas där, ska man nog flytta dit och jag är inte riktigt inställd på fame, success, money och Hollywood. Kanske kommer jag att ångra mig om tio år. För mig är framgång ett hem och en familj jag trivs med.

Hemmet och familjen finns sedan åtta år tillbaka i Köpenhamn. Jobbet, den här gången, blev i stället i Norge och komediserien ”Dag”, som är en gigantisk succé i hemlandet där den nu rullar för andra säsongen.

Tänk er ”In treatment”, fast som svart norsk komedi, ungefär.

Regisserade avsnitt

Tuva Novotny föll pladask för manuskriptet till de tio första avsnitten.

– Trots sin ganska cyniska ingångsvinkel, var det så ärligt, mänskligt, roligt och lite kontroversiellt. Vi är så otroligt indoktrinerade i tvåsamhetstanken och så har vi här en parterapeut som förespråkar att folk har det bäst ensamma.

Han spelas av Atle Antonsen, 42, som är något av Norges svar på Robert Gustafsson.

– Jag spelar en person som både är en motpol och själsfrände till huvudpersonen. Hon har gjort en annan resa, varit länge i Goa i Indien, men ändå landat i ensamhet.

Och så har du debuterat som regissör också?

– Det började med att jag gjorde några enkla scener för att avlasta produktionen, några actionscener, faktiskt. Under andra säsongen fick jag regissera ett helt avsnitt. Så nu har jag fått blodad tand på det.