Ny stjärna i succémusikalen ”Så som i himmelen”

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Morgan Alling.
Foto: CAROLINA BYRMO
Morgan Alling.

Morgan Alling, 50, var ”laddad så in i helskotta” för höstens stora musikal ”Så som i himmelen” på Oscarsteatern i Stockholm.

Då blev han sjuk, tvingades till en operation och blev sjukskriven. Men på torsdag kväll tar han över rollen som Arne från Björn Kjellman.

– Jag är inte ett dugg stressad. Jag längtar bara efter att få komma in och få vardag i det, säger han.

Kay Pollaks film från 2004 blev både svensk och internationell publiksuccé och Oscarsnominerad.

Historien om världsdirigenten som återvänder till sin hemby i Norrland och där tar hand om kyrkokörens verksamhet, har blivit en succé av sällan skådat slag även som musikal sedan premiären i september.

Morgan Alling hade varit klar för rollen som cykelhandlaren Arne, som i filmen spelades av Lennart Jähkel, sedan lång tid tillbaka.

– Jag fick förfrågan kanske ett år innan vi började repetera. En spännande roll för mig som hållt på mycket med antimobbningsverksamhet. För Arne må älska sin hemby och sin kör, men han är en plump glappkäft som säger ganska elaka saker, lite av en mobbare, säger Morgan.

”Väldigt abrupt”

När repetitionerna drog igång på allvar och det var dags för premiär, kunde dock inte Morgan Alling vara med.

– Det blev väldigt abrupt för mig som inte varit sjuk i hela mitt liv. Jag hade haft ont länge utan att någon vetat vad det har varit. Det var en ren slump att det upptäcktes att jag hade en så kallad bäckennjure som plötsligt hade slutat fungera för något år sedan. Det blev stor femtimmarsoperation och jag fick sätta livet på paus ett tag. Det tog två månader att bli helt frisk. Under de första tre veckorna fick jag inte lyfta någonting. Lite jobbigt när man har tvillingar på 1,5 år.
Björn Kjellman tog över rollen med ganska kort varsel.

Men nu återtar alltså Morgan Alling rollen.

Han har repeterat på egen hand, via en video med Arnes alla scener ihopklippta. Och kört igenom musikalen med ensemblen en gång i sin helhet, inför en publik på – tre personer.

– Producenterna och produktionsledaren. Men de var nöjda, säger Morgan och skrattar.

– Det Björn har gjort är fantastiskt, men jag ska inte kopiera honom, jag ska vara jag. Det är jag som kör i vår också. Och med tanke på biljettrycket och de stående ovationerna, tror jag musikalen kan gå i flera år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM