Swartling backar upp livstidsdömd

avMartin Gustafsson

”Idol”-profilen och Tensta bakom gruppens nya platta

1 av 3
Två medlemmar i hiphopgruppen Kartellen. Bandets låtar handlar ofta om brutal kriminalitet och flera av dem är dömda för grova brott.

Medlemmarna rappar om rån och mord och om hur de smiter från polisen.

En av grundarna till rapgruppen Kartellen sitter inne på livstid.

Nu backas de upp av rapparna Adam Tensta, Lazee och Peter Swartlings bolag Legend Music Group.

– Vi är ett konsultbolag och gör uppdrag åt alla möjliga, säger Peter Swartling till Nöjesbladet.

Rapgruppen Kartellen, där många dömts för grova brott, släppte nyligen singeln ”Gå loss”.

Jonas Johnson som tillsammans med Peter Swartling har musikförlaget LMG fungerade som samordnare för inspelningen av ”Gå loss”.

”Kriminalitet vanligt”

– Det skäms jag inte för, det är en hitlåt. Det är intressant musik och jag tror att det här är vad hiphopsverige behöver, säger Jonas Johnson.

Peter Swartling ser heller ingen risk i att förknippas med en grupp som Kartellen

– Nej, musik är musik. Rapmusik har en djup förankring i getton världen över där kriminalitet kan vara vanligt, säger Swartling.

På låten medverkar också rapparna Adam Tensta och Lazee. När Nöjesbladet försöker nå Adam Tensta får vi beskedet att han inte vill kommentera sin medverkan på ”Gå loss”.

Nobbad av skivbolag

Rapparen Lazee menar att vad Kartellen sysslar med är deras business.

– Jag ser inte det här mer än som en bra låt. När jag gör grejer med utländska artister vet jag inte vad de har gjort tidigare i sina liv.

”Gå loss” tvingades Kartellen ge ut på eget skivbolag. Mycket, enligt Kartellen själva, beroende på att skivbolagen inte har velat förknippas med dem. De har också haft problem att få sina låtar spelade i radio.

Medlemmen Chucky menar att gruppen rappar om den verklighet som finns ute i förorterna. Samtidigt vill man ta steget bort från kriminaliteten.

– Vi är inget gäng utan ett musikkollektiv, vi har råa texter men lyssnar man på hiphop på engelska är texterna ofta råare, säger han till Nöjesbladet.