Här leds han in på scenen

NÖJE

Sven-Bertil Taube har nästan helt förlorat synen

Foto: Artisten Sven-Bertil Taube lider av ögonsjukdomen makulär degeneration och fick hjälp upp på scen under ”Lotta på Liseberg”.

GÖTEBORG. Sven-Bertil Taube lider av en svår ögonsjukdom.

I går fick han hjälp upp på scenen när han skulle uppträda på ”Lotta på Liseberg”.

– Jag kan inte se era ansikten, säger han till Nöjesbladet efter framträdandet.

Sven-Bertil Taube, 74, möttes av jubel och applåder när han framförde några av sin pappas mest älskade visor under ”Lotta på Liseberg” i går kväll.

Men vad tv-tittarna inte fick se var att en ledsagare fick hjälpa Sven-Bertil Taube in på scenen innan han presenterades.

Synen bryts ner

Den folkkära sångaren och skådespelaren har drabbats av makulär degeneration, en ögonsjukdom som långsamt bryter ner det centrala synfältet och är en vanlig orsak till blindhet hos äldre.

– Jag kan inte se era ansikten. Jag kan se att ni sitter där, men jag kan inte se hur ni ser ut, säger Sven-Bertil Taube när Nöjesbladet träffar honom i hans loge efter sändningen.

Då sitter Nöjesbladets reporter och fotograf cirka en och en halv meter bort.

Sven-Bertil Taube märkte att hans syn försämrades för cirka fem år sedan. Han har genomgått två operationer, senast när han för ungefär en månad sedan drabbades av en blödning i sitt vänstra öga.

Kan inte längre läsa

– Det var rödbrunt av blod. Läkare kan göra så mycket fantastiskt för synen nuförtiden, men det här kan de inte göra mycket åt. Men nu är ögat vitt igen i allafall, säger han.

Han kan inte längre läsa eller skriva, och hyser inga förhoppningar om att bli bättre. Ändå fortsätter han att resa från sitt hem i London till Sverige för att ge konserter.

– Jag måste försörja mig också, jag har en grabb på 14 år. Jag kan ändå orientera mig skapligt. Och man får lära sig att be om hjälp.

ARTIKELN HANDLAR OM